• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić: Nema pravila o izboru sudija

Radojičić je uzjavio kako nema jasnih pravila za proceduru izbora i imenovanja sudije Ustavnog suda BiH.

 Radojičić: Nema pravila o izboru sudija Izvor: MONDO

Proceduru izbora i imenovanja sudije Ustavnog suda BiH iz RS obavlja Narodna skupština RS, ali neće preduzimati ništa dok u službenim glasnicima ne bude objavljena i na snagu ne stupi odluka o razrješenju Krstana Simića, izjavio je predsjednik parlamenta Srpske Igor Radojičić.

"Nema potpuno jasnih pravila za tu proceduru. Čak nije propisano ni da to mora biti konkurs, iako smo to preferirali posljednji put, što nije bio slučaj u nekim ranijim situacijama", rekao je Radojičić za Srnu.

On je pojasnio da proceduru u Narodnoj skupštini u pravilu vodi Komisija za izbor i imenovanje koja treba da obavi razgovore sa prijavljenim kandidatima koji ispunjavaju uslove i da izabrane predloži parlamentu, koji odluku donosi prostom većinom.

"Uslovi za kandidata su široki i nisu postavljeni usko. To mora biti pravnik visokih moralnih kvaliteta i iskustva u pravnim poslovima. Formulacija je takva, što znači da nije pretjerano rigorzno", naveo je Radojičić.

On je dodao da bi objektivan problem mogao biti to što se bliži kraj mandata Narodne skupštine RS i da je najlošije što može da se desi to da mjesecima Ustavni sud BiH radi bez jednog sudije iz RS.

"Tehnički gledano, može se desiti da se razrješenje jednog i imenovanje drugog sudije desi u vakuumu između dva saziva parlamenta i da onda duže vrijeme bude potrebno da se konstituiše novi parlament i otvori procedura za izbor i imenovanje novog sudije", naveo je Radojičić.

Na sjednici održanoj 28. i 29. maja Ustavni sud BiH verifikovao je tekst konačne i obavezujuće odluke o razrješenju Krstana Simića dužnosti sudije Ustavnog suda BiH, donesene 8. maja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE