• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujanović u RS: Pomaci u regionalnim odnosima!

Član Predsjedništva iz RS Nebojša Radmanović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović su u Banjaluci pozdravili dolazak predsjednika Hrvatske.

 Vujanović u RS: Pomaci u regionalnim odnosima! Izvor: MONDO

Oni su ocijenili to kao veoma pozitivan korak u normalizaciji i stabilizaciji odnosa u regionu.

Iz Radmanovićevog kabineta saopšteno je da je posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića doprinos jačanju i afirmaciji regiona zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Tokom sastanka u Palati Republike u Banjaluci, Radmanović je poželio dobrodošlicu predsjedniku Vujanoviću i njegovoj delegaciji u Banjaluku, te izrazio očekivanje da je ova posjeta još jedan podsticaj bilateralnim odnosima BiH i Crne Gore, kao i doprinos regionalnoj saradnji zemalja.
 Radmanović je ponovio raniji svoj stav o dobrim bilateralnim odnosima BiH i Republike Srpske i Crne Gore, koji su vremenom dobili oblik regionalne saradnje.

 On je naglasio da su članstvo u EU i NATO dvije zajedničke spoljnopolitičke teme BiH i Crne Gore, na kojima mogu ostvarivati međusobnu podršku i razmjenjivati iskustva.

Prepreku snažnijim iskoracima BiH u ovim oblastima Radmanović vidi u unutrašnjim odnosima, nedostatku volje da se dogovara, što onda dovodi do raznih usporavanja i zastoja. U ovom trenutku BiH sa Crnom Gorom nema nikakvih otvorenih pitanja i neriješenih problema, osim što realizacija već dogovorenih i započetih sporazuma ne ide potrebnom brzinom - ističe se u saopštenju.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da je današnja posjeta potvrda kontinuiteta dobrih odnosa sa Sarajevom i Banjalukom.
On je izrazio očekivanje da će Crna Gora do kraja ove godine dobiti kandidatski status za članstvo u EU, kao i da će od septembra startovati realizacija Akcionog plana za članstvo u NATO.

Vujanović smatra da bi bilo dobro da i BiH što prije dobije bezvizni režim, jer bi to ujednačilo regionalne pozicije zemalja koje već uživaju beneficije bezviznog režima.  On je pohvalio ekonomsku saradnju dvije zemlje, prije svega u oblastima energetike, saobraćaja i turizma.

"Građani BiH su na trećem mjestu turista koji ljetuju i posjećuju Crnu Goru, što je dobra prilika za nova upoznavanja i učvršćivanje međusobnih veza i odnosa", rekao je on.
Sagovornici su konstatovali da treba ubrzati postojeće aktivnosti o realizaciji već zaključenih sporazuma između dvije zemlje. 

Republika Srpska i Crna Gora treba da unaprijede saradnju u oblasti ekonomije, zdravstva, kulture i turizma, jer je to u obostranom interesu, konstatovali su danas u Banjaluci premijer Srpske Milorad Dodik i crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Vujanović je nakon sastanka novinarima izjavio da je planirana posjeta ministra kulture Crne Gore Branislava Mićunovića Srpskoj, kao i ministra turizma Predraga Nenezića da bi zaključili memorandum o unapređenju saradnje u ovim oblastima, te posjeta ministra zdraljva RS Ranka Škrbića Crnoj Gori.
"Želimo da sagledamo i podijelimo iskustva koja je RS realizovala u projektima privatno javnog partnerstva u zdravstvu, čime je unaprijedila nivo zdravstvene zaštite građana", kaže Vujanović.

Dodik je rekao da je na sastanku sa Vujanovićem bilo riječi o izgradnji pruge Čapljina – Nikšić, koja značajnim dijelom treba da prođe kroz RS i o onome što zajedno treba učiniti da bi se ubrzalo rješavanje pitanja u vezi sa ovim projektom.

"Konstatovali smo i da su napori koje ulažemo na rekonstrukciji puta od Foče prema Crnoj Gori apsolutno dobrodošli u ovom vremenu, te dogovorili da sagledamo mogućnost uvođenja jedne komercijalne aviolinije iz Banjaluke prema Tivtu i dalje Crnoj Gori", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio je da je saradnja RS i Crne Gore na veoma visokom prijateljskom nivou, te da je politika Crne Gore prema BiH, entitetima i Dejtonskom sporazumu, apsolutno fer i korektna. On smatra da Vujanovića posjeta Srpskoj predstavlja važan momenat za podršku ukupnim naporima BiH i RS na približavanju EU, jer je Crna Gora regionalni lider u provođenju reformi približavanja evropskim integracijama, te u tom pogledu njihova iskustva mogu koristiti i RS i BiH.
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE