• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj o izbjeglicama "prošao" Skupštinu RS

Skupština Republike Srpske usvojila je Izvještaj o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2009.

 Izvještaj o izbjeglicama "prošao" Skupštinu RS Izvor: MONDO

On je finansijski realizovan u iznosu od 9.555.258,79 KM ili 98,58 odsto u odnosu na operativni budžet.
Obrazlažući poslanicima ovaj izvještaj, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta rekao je da je budžetom RS za 2009. godinu za realizaciju ovog programa prvobitno bilo planirano 24.643.001 KM namjenskih sredstava, ali da je prošlogodišnjim rebalansom budžeta odobreno 9.693.100 KM, što je za oko 15 miliona KM manje u odnosu na prvobitni plan.

Vuleta je rekao da su programom za 2009. godinu predviđena namjenska sredstva za plaćanje individualnog alternativnog smještaja u iznosu od 4.040.000 KM, ali da su ova sredstava rebalansom umanjena i iznosila 3.565.000 KM.

On je naveo da je ovim programom iz budžeta za zajedničke projekte Fonda za povratak BiH u prošloj godini planirano četiri miliona KM, da je nakon rebalansa obezbijeđeno 58.600 KM, dok je za rješavanje problema interno-raseljenih lica od planiranih 1.590.000 KM raspopređeno 1.178.000 KM. Od planiranih 1.457.000 KM za finansiranje povratka u RS utrošeno je 1.456.746 KM, a za povratak u Federaciju BiH od planiranih 870.000 KM utrošeno je 869.068,12 KM.

 Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović zamjerio je što raspravi o ovom programu ne prisustvuje ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Omer Branković.  Murselović je rekao da se zalaže za održiv povratak u cijeloj BiH, navodeći da to podrazumijeva da se povratnicima mora omogućiti zapošljavanje.

Poslanik SNSD-a Snježana Jokić rekla je da podržava ravnopravan povratak u RS i Federaciju BiH, ističući da Kanton Sarajevo ne izdvaja dovoljno sredstava za povratak Srba u sarajevske opštine.  Poslanik SDS-a Kostadin Vasić kritikovao je vlasti RS da su izdvojile jako malo sredstva za rješavanje izbjegličke problematike u prošloj godini.

"Ovaj izvještaj predstavlja zbir nerada resornog ministarstva i zajedničkih institucija BiH koje se bave izbjegličkom problematikom", smatra Vasić.
Poslanik SDA Zinajda Hošić rekla je da ministar Branković nije kriv zato što su rebalansom prošlogodišnjeg budžeta drastično smanjena sredstva za ovaj program.

"Daleko manje je dodijeljeno sredstava u mjestima gdje su se ljudi zaista vratili, kao što je opština Prijedor", dodala je Hošićeva. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE