• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko ne pominje bezvizni režim

Nebojša Radmanović izjavio je da se u izjavi koju će izdati špansko predsjedništvo EU ne pominje bezvizni režim za preostale zemlje zapadnog Balkana.

 Niko ne pominje bezvizni režim Izvor: MONDO

„Ne ulazeći detaljnije u pojedine tačke ove izjave moram reći da je nevjerovatno da se u toj izjavi ne pominje bezvizni režim, što su građani BiH jedino i očekivali od svega ovoga“, rekao je Radmanović.

Radmanović je ocijenio da, sudeći prema ovoj izjavi kao i toku priprema skupa, sutrašnja konferencija neće donijeti ništa novo i posebno.

„Na stranicu i po teksta ove izjave koja je navodno usaglašena nema ništa posebno, osim podrške zapadnom Balkanu koju smo i ranije imali retorički, i kolektivno iz EU, a i pojedinačno od svih funkcionera“, rekao je Radmanović.

On je dodao da BiH ni na koji način nije učestvovala u organizaciji ovoga samita, jer Predsjedništvo BiH koje vodi spoljnu politiku, kao kolektivni organ nije imalo ozbiljnu raspravu o svemu tome, već se o skupu upoznalo putem medija i u pojedinačnim razgovorima sa stranim ambasadorima.

Radmanović je ocijenio začuđujućim da zvaničnici iz BiH nisu ni do danas zvanično pozvani na ovaj skup, čak ni da ga pozdrave, iako postoje najave da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić trebalo da obrati skupu.

„Sve u svemu, vrlo loše za BiH“, zaključio je srpski član Predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik EU za spoljne odnose i bezbjednosnu politiku Ketrin Ešton izjavila je da integrisanje zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda ostaje jedan od posljednjih izazova izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope, te da će EU sutra ponovno potvrditi mjesto Balkana u Evropi kao i evropsku perspektivu regiona.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je da će konferencija obezbijediti pravovremenu potvrdu perspektive članstva u Evropskoj uniji za zapadni Balkan kao i nastavak procesa proširenja.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko istakao je da će sutrašnja ministarska konferencija "EU - zapadni Balkan" u Sarajevu dati novu dinamiku približavanju zemalja zapadnog Balkana EU, koja se djelimično izgubila posljednjih godina.

Ambasador Španije u BiH Alehandro Alvargonzales San Martin ocijenio je da je sutrašnji skup pravi trenutak da međunarodna zajednica pokaže volju za bolju budućnost BiH i zapadnog Balkana.

Španija kao inicijator ideje želi organizacijom ovog skupa da ukaže na važnost koju EU pridaje regionu zapadnog Balkana, a skup će biti prilika da se razgovara o napretku koji je svaka od zemalja regiona napravila u procesu približavanja EU, kao i strukturalnim, političkim i ekonomskim reformama koje su svakoj od zemalja u toku.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE