• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu prve delegacije pred sastanak

Rukovodilac Organizacionog odbora Fuad Šabeta rekao je da je sve spremno za sutrašnji sastanak u Sarajevu pod nazivom "EU-zapadni Balkan".

 Stižu prve delegacije pred sastanak Izvor: MONDO

On je rekao medijima da su u Sarajevo već došle prve delegacije.

Do sutra bi u Sarajevo trebalo da doputuje 48 delegacija iz 27 zemalja EU, predstavnici međunarodnih organizacija, Saveta Evrope, NATO-a, SAD, Rusije, Turske i zemalja Balkana.

Šabeta je istakao da je dolazak u Sarajevo potvrdilo 29 ministara inostranih poslova, četiri zamJenika ministra, te sedam generalnih sekretara institucija iz EU.

Prema njegovim rIJečima, delegaciju SAD u Sarajevu predstavljaće zamJenik državnog sekretara Džejms Stajnberg, Rusiju ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, a Tursku "najvJerovatnije" ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbJednost i potpredsJednica Evropske komisije Ketrin Ešton doputovala je danas u Sarajevo i razgovarala sa članovima PredsJedništva BiH.

U njenoj delegaciji je još i generalni direktor za spoljnu politiku i političko-vojna pitanja SavJeta EU Robert Kuper.

Eštonova i evropski komesar za proširenje Štefan File izjavili su pred sastanak u Sarajevu da će EU sutra ponovo potvrditi posvećenost zapadnom Balkanu.

Ešton je dodala da "integrisanje zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda ostaje jedan od poslednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinjene Evrope".

Komesar za proširenje i evropsku politiku Štefan File izjavio je da će Evropska komisija podržati zapadni Balkan u nastojanjima da se priključe EU.

Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Incko ocIJenio je da sutrašnji skup "može biti prekretnica u odnosima zemalja cIJeloga regiona na njihovom putu ka Uniji".

Za sutra je nakon sastanka na visokom nivou, planirano i potpisivanje deklaracije u kojoj će prevladavati pitanja sigurnosti i stabilnosti u regiji, rJešavanje otvorenih pitanja među zemljama zapadnog Balkana, te vizna liberalizacija.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE