• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo samit EU-Zapadni Balkan

U Sarajevu počeo ministarski sastanak EU-Zapadni Balkan, koji se održava na inicijativu predsjedavajuće EU Španije.

 Počeo samit EU-Zapadni Balkan Izvor: MONDO

Ministri spoljnih poslova zemalja EU ocijenili su da je današnji sastanak EU-Zapadni Balkan u Sarajevu potvrda snažne posvećenosti EU evropskoj perspektivi regiona.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je pred početak konferencije da je taj skup "poruka predanosti EU zemljama Zapadnog Balkana", i ohrabrenje tim zemljama da se dodatno angažuju na svom evropskom putu.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini novinarima je kratko kazao da će se danas razgovarati i o ukidanju viza za putovanja državljana svih zemalja Zapadnog Balkana u zemlje članice Šengenskog sporazuma.

Fratini je takođe ocijenio da današnji skup pokazuje "snažnu posvećenost Evropske unije balkanskim zemljama".

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos, potvrdio je da će danas biti objavljena izjava kojom se još jednom potvrđuje evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i poziva na uzajamnu saradnju zemalja regiona.

Moratinos u Sarajevu boravi u svojstvu suorganizatora konferencije, jer se ona održava na inicijativu predsjedavajuće EU Španije.
U Sarajevo je doputovalo 29 ministara inostranih poslova zemalja EU i Zapadnog Balkana, četiri zamjenika ministra i sedam generalnih sekretara institucija iz EU.

Delegaciju SAD predstavlja zamjenik državnog sekretara Džejms Stajnberg, Rusiju ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, a Tursku ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i politiku bezbjednost i potpredsjednica Evropske komisije Ketrin Ešton učestvuje na sastanku, kao i generalni direktor za spoljna i političko-vojna pitanja Savjeta EU Robert Kuper.

Ešton je uoči samita održala sastanak sa članovima Predsjedništva BiH kojima je ponudila podršku za zajedničko provođenje reformi i poručila da "integrisanje Zapadnog Balkana u evropsku porodicu naroda ostaje jedan od posljednjih izazova u izgradnji demokratske i ujedinene Evrope".

Šef španske diploamtije Migel Anhel Moratinos je u Sarajevu u svojstvu suorganizatora konferencije jer se ona održava na inicijativu predsjedavajuće EU, Španije.

U Sarajevo su doputovali i komesar za širenje EU Štefan File, i šefovi diplomatija zemalja zapadnog Balkana.

File je po dolasku u Sarajevo rekao da se danas "ima o mnogo čemu još razgovarati, posebno kada je riječ o BiH".

Sastanak se danas održava kako bi EU još jednom potvrdila posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, najavili su Ešton i File pred dolazak u Sarajevo.

Predviđeno je da na sastanku bude usvojena izjava koju je pripremila Španija kao predsjedavajuća EU, a u kojoj EU daje podrška zemljama Zapadnog Balkana da se integrišu u EU.

Sastanak se održava pod jakim policijskim obezbjeđenjem, a glavne saobraćajnice u Sarajevu će danas povremeno bili potpuno blokirane.

(MONDO/Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE