• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

U Sarajevu u održana ministarska konferencija "EU - zapadni Balkan".

 Budućnost Zapadnog Balkana je u EU Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izjavio je danas u Sarajevu da je vrijeme da Zapadni Balkan krene naprijed i da će EU učiniti sve da ojača evropsku perspektivu regiona.

Nakon sastanka EU-Zapadni Balkan, Moratinos je na konferenciji za novinare istakao da je i u budućnosti potreban dodatni angažman i odgovornost svih partnera kako bi u regionu došlo do potpunog pomirenja, napretka i kako bi se preuzela odgovornost za postizanje većih ciljeva.

Moratinos je zaključio da nije potrebno imenovati specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i da odgovornost za napredak treba da preuzme svaka zemlja pojedinačno, ali kroz regionalnu saradnju i saradnju sa EU.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio je da je sa skupa u Sarajevu poslata svijetla slika novog zamaha, uspjeha i opredijeljenosti EU za dalje proširenje, što treba da bude dodatni stimulans za dalji napredak regiona ka evropskim integracijama.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je izjavio da je sa današnje konferencije poslata važna i jasna poruka da je Zapadni Balkan spreman za nastavak integracija u Evropsku uniju.

Jeremić je rekao da je bilo konkretnih razgovora o početku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije i da ostaje da se vidi da li će na sastanku ministara inostranih poslova država članica EU, 14. juna u Luksemburgu biti postignut konsenzus o tom pitanju.

PREDSJEDNIČKO SAOPŠTENJE

Na sastanku EU-Zapadni Balkan na kojem su učestvovali zvaničnici EU, šefovi diplomatija zemalja regiona i nekih članica EU, kao i SAD, Rusije, Turske, usvojena je zajednička izjava kojom se potvrđuje posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

U izjavi se navodi da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da EU reafirmiše svoju posvećenost evropskoj perspektivi država regiona, koja je od izuzetnog značaja za stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana.

Zapadni Balkan nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima kada je riječ o vladavini prava, administrativnim i pravosudnim reformama, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodi se u izjavi i ističe da su ova pitanja o suštinske važnosti za funkcionisanje demokratije i ekonomije, ali i preduslov za proces pristupanja EU.

Učesnici sastanka pozdravili su namjeru EU da proširi viznu liberalizaciju na sve stanovnike Zapadnog Balkana, kada uslovi budu ispunjeni.

U ovom konktekstu pozdravlja se odluka Evropske komisije da predloži ukidanje viznog režima za građane BiH i Albanije.

EU ponovo naglašava svoju punu podršku državama Zapadnog Balkana u njihovim naporima da sprovedu neophodne reforme i raduje se napredovanju država regiona ka novim etapama porecesa pristupanja.

Članstvo Zapadnog Balkana u EU ostaje naš zajednički cilj, ističe se u predsjedničkoj izjavi.

Na današnjoj Konferenciji učestvovalo je 48 delegacija iz EU, zapadnog Balkana, SAD, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija.

Osim 27 predstavnika članica EU i predstavnika svih zemalja zapadnog Balkana, na skupu su učestvovale i delegacije SAD, Turske, Rusije, Saveta Evrope, OEBS-a, NATO-a, UNMIK-a, kao i Saveta za regionalnu saradnju.

Vuk Jeremić i Skender Hiseni, ministar spoljnih poslova Kosova, našli su se danas u Sarajevu prvi put za istim stolom. Jeremić je sjedio na jednom kraju velikog pravougaonog stola, a Hiseni s iste strane, ali pri sredini. Protokolom je bilo predviđeno da svaki put kada se Hiseni javi za riječ, pre njega govori šef UNMIK-a Lamberto Zanijeri.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE