• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štajnberg: Privrženost Zapadnog Balkana EU

Sastanak "EU - zapadni Balkan" pokazuje nedvosmislenu privrženost međunarodne zajednice da se cijeli region integriše u EU i transatlantske strukture

 Štajnberg: Privrženost Zapadnog Balkana EU Izvor: MONDO

Sastanak "EU - zapadni Balkan", koji je danas održan u Sarajevu, pokazuje nedvosmislenu privrženost međunarodne zajednice da se BiH, ali i cijeli region integriše u EU i transatlantske strukture, izjavio je zamjenik državnog sekretara SAD DŽejms Štajnberg.

Obraćajući se studentima Američkog univerziteta u BiH iz Sarajeva, Tuzle i Banjaluke, Štajnberg je rekao da građani BiH mogu biti zadovoljni, jer je danas održan sastanak na visokom nivou pod predsjedavanjem španskog ministra inostranih poslova Migela Anhela Moratinosa na kome su učestvovali i ministri inostranih poslova Italije Franko Fratini, Švedske Karl Bilt, Velike Britanije Vilijam Hejg, ali i šefovi diplomatija iz svih zemalja regiona.

"Taj sastanak je neporeciv signal da smo spremni da budemo partneri zemljama regiona i učinimo što je moguće da pomognemo proces evroatlantskih integracije ne samo BiH nego i cjelokupnog zapadnog Balkana. Imali smo priliku da sagledamo dosadašnji napredak u mnogim područjima i pozitivne događaje, ali i da vidimo koji su to izazovi pred nama", rekao je zamjenik državnog sekratara SAD.

Štajnberg je ponovio da je ohrabren privrženošću EU i SAD da zajedno rade na izazovu da se podrži i radi sa rukovodstvotvom BiH za stvaranje evropske budućnosti, ali i na rješavanju drugih pitanja u regionu zapadnog Balkana.

"Okupili smo da se pokušamo ohrabriti proces postizanja političkog dogovora u BiH da se preduzmu koraci ka reformi ustava i da se sistem u ovoj zemlji načini sposobnim da odgovori izazovima članstva u EU i NATO-u. Ta naša zajednička privrženost uz podršku Ruske Federacije i Turske pokazuje da imate zaista jake i prviržene partnere", rekao je Štajberg.

Govoreći o statusu Akcionog plana za članstvo /MAP/ BiH, Štajnberg je rekao da je to znak da su otvorena vrata BiH za članstvo u Sjeveroatlantskoj alijansi, ali da vlasti ove zemlje sami moraju proći kroz ta vrata.

"Sa članstvom u NATO-u dolazi odgovornost i lideri ove zemlje moraju da znaju da moraju da budu u stanju da donose odluke koje će doprinostiti bezbjednosti ne samo BiH nego i cjelokupne transatlantske zajednice", rekao je on.

Štajnberg je naveo da će uspostavljanje okvira koji će omogućiti da BiH bude kvalifikovana za članicu NATO-a biti signal investitorima da u ovoj zemlji postoji vladavina zakona, funkcionalne političke institucije i lideri sposobni za donošenje odluka u pravcu stvaranja stabilnosti.

On je istako da je veoma pozitivan korak što je BiH u Savjetu bezbjednosti UN pokazala da može biti zemlje koja doprinosti međunarodnoj bezbjednosti a ne da bude fokusirana samo na svoje interne probleme.        

Štajnberg je pozvao mlade iz BiH da aktivnije učestvuju u političkom životu i doprinose pribiližavanju zemlje EU i transatlantskim strukturama.    

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE