• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeremić: Evropa je na potezu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je da su zemlje zapadnog Balkana na konferenciji u Sarajevu pokazale spremnost da pronađu zajednički jezik.

 Jeremić: Evropa je na potezu Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, pokazana je i spremnost da se provode modaliteti na kojima mogu sarađivati na putu evropskih integracija.

"U neku ruku, Evropa je na potezu! Nadam da će naredne sedmice i mjeseci biti vrijeme u kojem će doći do pomaka na putu ka evropskoj integraciji svake države zapadnog Balkana", istakao je Jeremić u izjavi novinarima nakon sastanka "EU - zapadni Balkan" .

Jeremić je istakao da Srbija očekuje proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju ove zemlje sa EU, a za BiH skori početak vizne liberalizacije.

"Svaka zemlja ima neki svoj korak koji se ispred nje nalazi. Posle ovakvog skupa i ovakvih poruka mislim da će to biti mnogo lakše za sve i ja sam optimista", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije Srbije je naglasio da je na skupu izražena zajednička posvećenost nastavku procesa evropske integracije uprkos svim razlikama koje postoje, posebno napomenuvši da se stav EU o pitanju nastavka proširenja nije promijenio.

"Mnogi su dovodili u pitanje da li će ona posvećenost proširenju koja je postojala ranije, biti i potvrđena, te da li možemo računati na nastavak podrške procesu evropske integracije. Drago mi je da nakon sarajevskog skupa možemo da zaključimo da je to tako", rekao je Jeremić.

Ministar inostranih poslova Srbije pozdravio je predsjedničku izjavu Španije, kojom je, kako je naveo, javnosti prenesena jasna i jaka poruka EU.

"Radi se o jakoj poruci kada je reč o nastavku evropskih integracija zapadnog Balkana, a zašto je to uzelo formu predsedničke izjave, a ne deklaracije, odluka je zemalja članica EU", rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da se na skupu nije licitiralo datumima kada bi određene zemlje zapadnog Balkana mogle postati članice EU.

Prema njegovim riječima, tema konferencije nije bila ni Kosovo i njegova budućnost.

"Razgovarali smo o zajedničkoj evropskoj budućnosti zapadnog Balkana. Status Kosova je predmet rasprave u Međunarodnom sudu pravde i u organima UN i nije mesto ni vrijeme da se ovde priča o tome", istakao je Jeremić.

U zgradi zajedničkih institucija BiH u Sarajevu održana je ministarska konferencija pod nazivom "EU - zapadni Balkan" koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj učestvovalo 48 delegacija iz EU, zapadnog Balkana, SAD, Ruske Federacije, Turske i međunarodnih organizacija.

Učesnici sastanka potvrdili su predsjedničkom izjavom predsjedavajuće EU Španije da je zajednički cilj EU članstvo zemalja regiona u Uniji, te pozdravili odluku Evropske komisije o bezviznom režimu za građane BiH i Albanije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE