• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Advokati protiv Mladićevih dnevnika

Advokati odbrane haških optuženika Miće Stanišića, Stojana Župljanina i Jovice Stanišića ne žele da se Mladićevi dnevnici uvrste u dokazni materijal.

 Advokati protiv Mladićevih dnevnika Izvor: MONDO

Oni su se usprotivili predlogu Tužilaštva Haškog tribunala da se kao dodatni dokazni materijal uvrste bilježnice nekadašnjeg komandanta glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića, koje se odnose na period od 29. juna 1991. do 28. novembra 1996. godine.

Branioci Miće Stanišića i Stojana Župljanina usprotivili su se uvođenju novih dokaza, naglašavajući da "bilježnice nisu vremenski i geografski relevantne za optužnicu u ovom predmetu".

"U drugoj konsolidovanoj optužnici jasno se kaže da se obojica optuženih terete zbog događaja od 1. aprila 1992. do 31. decembra 1992. godine i samo za zločine koji su se dogodili u konkretnim opštinama u BiH. Ne može se reći da je sadržaj bilježnica bio od direktnog značaja za optužnicu protiv Stanišića i Župljanina", navodi su u zajedničkom podnesku zastupnika odbrane.

Advokati izražavaju sumnju da se radi o autenitičnim Mladićevim bilježnicama, navodeći da je Tužilaštvo dostavilo samo izjavu generala Manojla Milovanovića koji tvrdi da je prepoznao Mladićev rukopis.

"Tužilaštvo je navelo da ne namjerava da Milovanovića doda na listu svjedoka, osim ukoliko ne bude osporavana autentičnost bilježnica ili ukoliko pretresno vijeće tako ne naloži. Odbrana će, naravno, osporavati njihovu auteničnost ukoliko se dozvoli njihovo uvrštavanje u dokaze", naglašavaju Stanišićevi i Župljaninovi advokati.

O "navodnim" Mladićevim beležnicama govori se i u podnesku advokata bivšeg šefa Resora državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovice Stanišića, koji traži da se bilježnice ne prihvate u dokaze sve dok se one ne prevedu i ne utvrdi njihova dokazna vrijednost.

Advokat Jovice Stanišića navodi da u ovom trenutku, dok se bilježnice prepisuju i prevode, Tužilaštvo procjenjuje njihovu važnost za optužbe u ovom predmetu, i ocjenjuje da se zahtjev za uvođenje u dokaze može ocijeniti "spekulativnim".

Tužilaštvo je Mladićevih rukom pisanih 18 bilježnica predložilo kao dodatni dokazni materijal i u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića, kome je dat rok do 14. juna da odgovori na zahtjev optužbe.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE