• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguć veto Kluba Bošnjaka na Zakon o popisu

Zakon o popisu stanovništva u Republici Srpskoj (RS), koji je usvojen u Narodnoj skupštini, biće upućen u Vijeće naroda RS po predviđenoj proceduri.

 Moguć veto Kluba Bošnjaka na Zakon o popisu Izvor: MONDO

Tamo se, po svemu sudeći, od Kluba Bošnjaka očekuje potezanje pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa, izjavio je šef Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu RS Željko Mirjanić.

"Klub Bošnjaka, sudeći prema ranijim najavama, potegnuće pitanje zaštite vitalnog interesa, pa će Zakon ići prema Zajedničkoj komisiji parlamenta RS i Vijeća naroda RS. Moguće je da zakon bude upućen na razmatranje i Ustavnom sudu RS", rekao je Mirjanić i dodao da se rokovi, kada bi on mogao stupiti na snagu, ne mogu prognozirati.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević rekao je za sutrašnji broj "Fokusa" da će, prema njegovoj procjeni, Zakon o popisu stanovništva u RS klubovi razmatrati do kraja naredne sedmice.

On očekuje da će u Vijeće naroda RS uskoro stići materijali s posljednje sjednice parlamenta RS, nakon čega će biti dostavljeni klubovima, koji imaju rok od sedam dana da se izjasne.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS Edin Ramić rekao je da nema dovoljno informacija o tekstu Zakona na osnovu kojih bi mogao reći hoće li biti pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. "Konkretniji komentar imaćemo kada materijali dođu u Vijeće naroda RS", kaže Ramić.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković rekla je da su sve aktivnosti na pripremi popisa, koje su obimne i složene, u velikoj mjeri urađene i bez zakona.

"Zakon je potreban da bi definisao nadležnosti, rokove ili finansijska sredstva. S druge strane, dosta posla smo uradili i bez zakona, a tiču se izrade obrazaca, uputstava, metodologije i kartografske dokumentacije. Ako je popis predviđen u martu, vrlo je malo vremena za sve aktivnosti, koje će očigledno biti intenzivirane i zgusnute", rekla je Čičkovićeva.

Ona je ipak poručila da će Zavod imati dovoljno vremena da se pripremi, kada je riječ o popisu u RS i najavila da će probni popis biti proveden najvjerovatnije na jesen ove godine.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su sinoć Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini u RS. Za zakon je glasalo 66 poslanika, sedam je bilo protiv, a nijedan nije bio uzdržan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE