• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstoji borba Hrvatske i Srbije za BiH?

Josipovićeva posjeta Sarajevu i Banjaluci predstavlja početak borbe Zagreba sa Turskom, preko Srbije za dominaciju u BiH, smatra Emil Vlajki.

 Predstoji borba Hrvatske i Srbije za BiH? Izvor: MONDO

Politikolog Emil Vlajki smatra da posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Republici Srpskoj predstavlja prvi korak u borbi Hrvatske protiv Turske za dominaciju u BiH, ističući da je Srbija na strani Turske, jer zastupa američke interese.

On je rekao da Turska želi da nastavi misiju na Balkanu, gdje je bila prisutna pet vijekova, a da je težnja Hrvatske za uticaj i teritoriju BiH stalno prisutna.

Vlajki, koji je profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka, kaže da Hrvatska može parirati Turskoj, jer iza nje stoje Austrija, Njemačka i Vatikan, što predstavlja okosnicu EU.

Prema njegovim riječima, Hrvatska do sada nije ispoljavala težnje prema BiH, jer se borila da uđe u EU i nije smjela da pokazuje otvorene težnje za dominacijom u BiH.

"Sada je Hrvatska na pragu EU i pitanje je mjeseca kada će postati punopravna članica. Tada će se potpuno promijeniti čitav geopolitički horizont Hrvatske i potpuno će se promijeniti njihova politika prema BiH", dodao je Vlajki za "Pres".

Vlajki je naveo da se političari sada nalaze pred teškim izborom da li da se povinuju željama Beograda koji podržava aspiracije Turske na BiH, a time i bošnjačke želje, ili da se okrenu na drugu stranu i prave savez sa Hrvatima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE