• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH na sastancima u Evropi

Na sastanku "EU-zapadni Balkan" u Sarajevu prihvaćeno je da BiH dobije mogućnost prisustvovanja odgovarajućim sastancima EU.

 BiH na sastancima u Evropi Izvor: MONDO

BiH može da bude prisutna svuda u Evropi, ali bez prava glasanja, rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"Nakon sarajevskog sastanka možemo reći da je evropska budućnost BiH tu pred svima vama, što su konstatovali i ministri inostranih poslova, koji su ocijenili i da će naredna decenija biti veoma važna za BiH i sve države regiona", rekao je Incko novinarima u Doboju.

Prema njegovim riječima, budućnost BiH i cijelog regina je samo jedan realan put, a to je put prema EU, dok bi svaka druga i drugačija budućnost bila izolacija jedne ili druge vrste.

Građani BiH, smatra Incko, zbog sporog provođenja domaćih reformi u vezi sa EU, ne mogu uživati dobrobiti šire integracije, kao što su bolje javne usluge, otvaranje novih radnih mjesta, i bolji životni standard.

On je rekao da još nije poznato da li će u BiH ubuduće biti specijalni predstavnik ili neko drugi, ali se zna da će EU biti prisutna na neki način.

Učestvujući na javnoj debati u Doboju pod nazivom "Postoji samo jedan put za BiH - izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope", Incko je naglasio da BiH ima velike i kvalitetne prirodne i ljudske potencijale, koji nisu dovoljno iskorišteni.

Cilj održavanja serije javnih debata, kaže Incko, jeste da ukaže na pozitivni uticaj procesa integracije u EU na svakodnevni život i na proces integracije širom BiH, za koje postoje domaće mogućnosti, samo ih treba usaglasiti organizovati.

Osim Doboja, javne debate o pitanjima otvaranja novih radnih mjesta, vladavine prava i borbe protiv korupcije i kriminala održane su ranije u Zenici, Širokom Brijegu, Banjaluci i Derventi, a u naredna dva mjeseca biće održane javen debate na Palama, u Trebinju, Bijeljini, Mostaru i Prijedoru o temi mladi i obrazovanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE