• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić blokirao isplatu ruskog duga

BiH jedina od zemalja bivše Jugoslavije koja nije naplatila dugovanja od Rusije.

 Silajdžić blokirao isplatu ruskog duga Izvor: MONDO

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je da je BiH jedina od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije koja još nije naplatila dugovanja od Rusije u iznosu od 124 miliona dolara, što, kako je ocijenio, govori o političkom ambijentu koji vrijedi u BiH.

Vrankić je podsjetio da je Ministarstvo finansija i trezora BiH izradilo potrebne procedure koje je potvrdio i Savjet ministara BiH, ali da je za njihovu realizaciju trebala još samo formalna potvrda Predsjedništva BiH koja je na kraju izostala, jer se poravnanju ruskog duga usprotivio predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Prema njegovim riječima, Silajdžić je na sjednici rekao da mu treba dodatno vrijeme za analizu ovog materijala, iako su mu pružena sva potrebna objašnjenja iz Ministarstva.

Vrankić je izrazio razočarenje takvim stavom, ističući da se na taj način isključivo šteti državi.

"Posebno mi smeta da se o tome nastoje voditi zaobilazni dogovori iako je svima jasno kako jedino i isključivo razgovore o poravnanju ovoga duga može voditi Ministarstvo finansija, što treba potvrditi Savjet ministara i parlament BiH", rekao je Vrankić za "Večernji list".

On je dodao da neće prihvatiti nikakva uslovljavanja oko rješavanja ovog problema sa Rusijom koji dodatno opterećuje i sukcesiju zemalja bivše Jugoslavije.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je predvidjelo da Rusija isplati dugovanja u robama koje nedostaju u BiH. Radi se o projektima iz energetike, izgradnje plinovoda i servisa termoelektrana, a predložena je i nabavka helikoptera za gašenje požara.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE