• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska perspektiva garant stabilnosti

Učesnici konferencije potpisali su u Sarajevu izjavu u kojoj izražavaju punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja jugoistočne Evrope u EU.

 Evropska perspektiva garant stabilnosti  Izvor: MONDO

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je na konferenciji za novinare, nakon današnje Regionalne konferencije o saradnji i zajedničkom zalaganju za EU, da se u izjavi naglašava da je evropska perspektiva pokretač ekonomskog razvoja, svakog napretka i garant stabilnosti ovog dijela Evrope.

"Potvrđujemo da su naše zemlje postigle napredak u područjima bezbjednosti, demokratije, ekonomskog oporavka, kao i implementacije evropskih standarda i stvaranju uslova za prosperitet u cijelom regionu", rekao je Tihić i dodao da je u izjavi ocijenjeno da su sve zemlje ostvarile progres prema članstvu u EU i da od svake zemlje pojedinačno zavisi ispunjavanje zahtjeva i uslova koji su postavljeni u Kopenhaškim kriterijumima i Procesu stabilizacije.

On je dodao da su dobrosusjedski odnosi, uz puno poštovanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta, zajednički interes, te da se za sva otvorena pitanja mogu i moraju pronaći obostrano prihvatljiva rješenja u evropskom duhu saradnje, solidarnosti i poštovanja međunarodnog prava.

Prema njegovim riječima, u izjavi je naglašeno da je ekonomski prosperitet važan za dugoročnu stabilnost i demokratiju u regionu, da su ekonomije povezane i upućene jedna na drugu, zbog čega su zemlje EPP-a opredijeljene za reforme, a kako bi se ojačala tržišna ekonomija, njen održiv razvoj i dodatno zapošljavanje.

"Smatramo da naše različitosti jesu naše prednosti, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanja zajedničkih vrijednosti. Ocjenjujemo da bez jugoistočne Evrope, potpuno integrisane u EU, politička i geografska slika Evrope neće biti kompletna", navedeno je u izjavi.

Potpisnici izjave su izrazili uvjerenje da ne postoji kolektivna krivica za ratne zločine, ali da postoji odgovornost svake države da počinioci zločina budu procesuirani i kažnjeni, a nestali pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, u čemu je nezamjenjiva uloga Haškog i domaćih sudova, što zahtjeva punu međusobnu i saradnju sa Haškim Tribunalom.

Zajedničku izjavu danas su usvojili SDA, PDP, HDZ BiH, HDZ 1990, Demokratska stranka Srbije, G17 Plus, Hrvatska demokratska zajednica Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, te Nova Slovenija, uz prisustvo i podršku Evropske narodne stranke.

Nakon Regionalne konferencije Evropskih narodnih stranaka u Sarajevu, Kosorova je rekla novinarima da na današnjoj konferenciji nije bilo razlike po pitanju evropskog puta zapadnog Balkana.

Kosorova je istakla da je konferencija o saradnji i zajedničkom zalaganju za EU u Sarajevu bila dobra prilika za izražavanje podrške evropskom putu susjednih zemalja, te da će naredni sastanak predstavnika Evropskih narodnih stranaka biti održan u Hrvatskoj i da će njena zemlja tada već biti članica EU.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare da je zabrinut što je prema ustavnim odredbama BiH omogućeno da jedan od tri člana Predsjedništva BiH, u ovom slučaju hrvatski član, može biti izabran većinom bošnjačkih glasova.

On je napomenuo da će, bez obzira na to, HDZ BiH imati svog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, izrazivši uvjerenje da će taj kandidat i biti član Predsjedništva BiH.

Čović je pozvao sve hrvatske stranke da podrže kandidata ove stranke, jer bi time, kako je naveo, realnost njegovog izbora postala još vjerodostojnija.

Predsjednik HDZ-a 1990 rekao je da bi dobro bilo za Hrvate u BiH, ali i za BiH, da sva tri naroda mogu na isti način izabrati predstavnika u Predsjedništvo BiH, što postojeći Izborni zakon ne dozvoljava, a zbog čega se ova stranka zalaže za njegovu promjenu.

On je dodao da još postoji šansa za dogovor o zajedničkom kandidatu hrvatskih stranaka za člana Predsjedništva BiH.

"Spominjanje okupljanja oko 'stožerne stranke', moram reći da se ta stožina previše oslonila na Dodika, koji nije dio Evropske narodne stranke, pa to znatno otežava dogovor oko zajedničkog kandidata", rekao je Ljubić.

Potpredsjednik Evropske narodne stranke Rumiana Jeleva ocijenila je da je saradnja političkih stranaka EPP grupacije iz jugoistočne Evrope veoma bitna, jer na taj način zemlje u regionu mogu bolje da formulišu svoje zajedničke stavove i pristup u pravcu pridruživanja EU.

Jeleva je rekla novinarima u Sarajevu da EPP, kao najveća transnacionalna politička stranka u EU, na taj način može bolje i jednostavnije da sarađuje sa odgovarajućim političkim strankama u regionu.

Nakon sastanka lidera evropskih narodnih stranaka jugoistočne Evrope u Sarajevu, šef delegacije Evropskog parlamenta za BiH, Srbiju i Crnu Goru i Albaniju i predstavnik EPP-a Eduard Kukan rekao je da regionalna saradnja treba da bude dokaz da će države regiona kada postanu članice EU biti u stanju da sarađuju na višem nivou.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je rekao novinarima da je dominantna tema današnjeg sastanka bila regionalna saradnja, ističući da ovakvi susreti doprinose unutrašnjoj saradnji partija.

"Ukoliko možemo sarađivati sa kolegama iz drugih zemalja, onda možemo još više sarađivati unutar zemlje. PDP je dosta dugo sarađivao sa HDZ-om i SDA i vrlo često imamo različite poglede, ali nikada nismo proizvodili sukobe, jer smo te različite poglede iznosili na kulturan i demokratskli način", rekao je Ivanić i dodao da stranke mogu snažno da afirmišu svoje interese preko EPP-a u Briselu.

Današnji sastanak organizovala je SDA u saradnji sa Evropskom narodnom strankom.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE