• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija spriječila proteste u Neumu

Narodna stranka "Radom za boljitak" nije održala protestno okupljanje koje je najavljeno zbog sporazuma Jadranke Kosor i Zorana Milanovića.

 Policija spriječila proteste u Neumu  Izvor: MONDO

Narodna stranka "Radom za boljitak" u Neumu nije održala protestno okupljanje koje je najavljeno zbog sporazuma predsjednika HDZ-a Jadranke Kosor i SDP-a Hrvatske Zorana Milanovića o ustavnim promjenama u toj zemlji, prema kojem se mijenja način glasanja Hrvata u BiH.

"Nismo blokirali Neum jer nismo dobili odobrenje i samim tim nismo željeli da prolaznici kroz Neum trpe zbog toga", rekao je za federalne medije potpredsjednik ove stranke Jerko Ivanković Lijanović.

On je dodao da postoje neka otvorena pitanja između Hrvatske i BiH koja bi se lakše rješavala da državljani BiH sjede u Saboru Hrvatske, a posebno pitanje ekonomskog deficita koji BiH godinama trpi u odnosu sa Hrvatskom.

"Tražimo dijalog sa vlastima Hrvatske kako bi iznašli adekvatna rješenja za ovu situaciju, te da ne bi bili prisiljeni putem drugih demokratskih metoda rješavati ovu situaciju ili nastaviti dalje proteste", rekao je Lijanović.

On je ocijenio da je HDZ-u Hrvatske danas poslata poruka da je "diskriminacija više od 200 000 državljana BiH prelila čašu".

Ministar MUP-a Hercegovačko neretvanskog kantona Zoran Krešić rekao je da Lijanović danas nije pokušavao da blokira putnu komunikaciju, te da bi ga policija sigurno prekinula u takvoj namjeri, jer su na području Neuma na snazi uslovi slobodne komunikacije, što je rezultat dogovora Hrvatske i BiH.

Predsjednik HDZ-a Jadranka Kosor i lider SDP-a Zoran Milanović dogovorili su 21. maja da građani Hrvatske iz dijaspore glasaju samo u diplomatskim predstavništvima, a u Saboru imaju tri fiksna mjesta.

Dogovor predstavlja kompromis između dvije strane, jer su opozicione stranke željele da dijaspora više ne glasa na izborima za Sabor, dok je HDZ-u bilo prihvatljivo postojeće stanje u kojem se glasalo na više mjesta.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE