• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljama regiona treba nova politika prema EU

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je poslije samita "Evropska unija - zapadni Balkan",postalo jasno da zemlje regiona trebaju realniju politiku prema EU.

 Zemljama regiona treba nova politika prema EU Izvor: MONDO

"Neodrživo je da zemlje Balkana rade sve što treba na putu evropskih integracija, a da EU ne zna kada će i da li će nas primiti", rekao je Dodik za "Pres RS".

Prema njegovim riječima, samit u Sarajevu organizovan je sa velikim ambicijama, a na kraju je bio neformalan i nije donesen nikakav dokument osim predsjedničkog saopštenja.

"Iako dugujemo zahvalnost Španiji što je organizovala ovaj skup, očigledno da u EU nije bilo spremnosti za podršku sastanku na kome bi se nedvosmisleno dala podrška evropskim integracijama zemalja Balkana. Evropa je okupirana svojim problemima i zato je pitanje proširenja na nižem rangu nego ranije", rekao je Dodik.

On je ponovio da BiH ima jasnu poruku da može aplicirati za status kandidata tek kada se zatvori kancelarija visokog predstavnika, a o zatvaranju OHR-a odlučuju Evropa, SAD i neke druge zemlje, a lokalne strukture vlasti u BiH.

"Zato je BiH jedna, ne samo čudna, već i teško održiva tvorevina. Ona je hranjena iluzijama, kao što je bio samit u Sarajevu", ocijenio je Dodik.

Osvrćući se na otkazivanje posjete Beogradu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Dodik je ocijenio da ono pokazuje da je Silajdžiću bila važnija posjeta Iliji Jurišiću u zatvoru nego da se sastane sa predsjednikom Borisom Tadićem.

"On nije imao saglasnost Predsjedništva BiH za zvaničnu posjetu Srbiji i zato je posjeta Silajdžića i bila predviđena kao privatna i neslužbena. Kad se ispostavilo šta je zapravo cilj njegovog dolaska u Beograd, a to je da bi poslije posjete Jurišiću u Sarajevu mogao da priča o stvarima o kojima samo sud može da odluči, onda je on naprasno izgubio želju da dođe u Srbiju", naveo je Dodik.

Govoreći o odnosima Srbije i BiH, Dodik je ponovio da politika RS nije zavisna od Srbije, niti od bilo koga i da je problem pojednostavljivanja odnosa nastao zato što mnogi, čak i u Beogradu, neki mediji i neke NVO pokušavaju da kao primaran odnos postave relaciju između Beograda i Sarajeva, odnos Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića i nekoga u Srbiji.

"To nije tačno, jer Sarajevo pripada i RS, jer je Srpska trećina političkog kapaciteta Sarajeva. Pojednostavljivanje da je odnos sa Silajdžićem odnos sa BiH jeste pogrešan, jer je Silajdžić nebitan ukoliko nema stav organa BiH. Kada se dozvoli Silajdžiću da nastupa ili pravi iluziju o tome da je on važan, onda imamo problem. To pokušavamo i da objasnimo ljudima u Srbiji", istakao je Dodik.

Komentarišući mogućnost prodaje "Telekoma Srbija", Dodik je rekao da je RS zainteresovana da "Telekom Srbija" ostane vlasnik "Telekoma RS", ali da ne može na to da utiče.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE