• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogući novi protesti u FBiH

Predstavnici boračkih organizacija u Federaciji BiH najavljuju nove proteste ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

 Mogući novi protesti u FBiH Izvor: MONDO

Uoči današnjeg sastanka u Sarajevu predsjedništava i upravnih odbora Saveza ratnih vojnih invalida BiH, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Saveza demobilisanih boraca i Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja, na kome bi trebalo da budu donesene odluke o narednim koracima, predstavnici ove četiri osnovne boračke organizacije poručuju da od ispunjenja boračkih zahtjeva neće odustati, uprkos zastrašivanjima koja su uslijedila nakon protesta održanih 21. aprila ispred zgrade Vlade FBiH.

U ovim protestima povrijeđena su 62 policajaca i 69 građana, a na zgradi Vlade pričinjena je šteta od pola miliona KM. Zbog krivičnih djela počinjenih tokom protesta saslušana su 63 lica.

Borci očekuju ove sedmice i sastanak sa svim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Ibrahim Jahić rekao je za "Dnevni avaz" da je Vlada FBiH "pljunula u ono što je dogovorila sa borcima" i da su zbog svega realni i novi masovni protesti boraca.

Prema njegovim riječima, ne postoji dobra volja Vlade da probleme boraca riješi do kraja mandata.

I predsjednik Skupštine Saveza demobilisanih boraca FBiH Munir Karić ne isključuje nove masovne proteste, ističući da je "traženje prava na ulici najveće poniženje za one koji su branili BiH".

On očekuje od Vlade FBiH konkretne odgovore na pitanja šta ona u ovom momentu može da prihvati, a šta ne.

Proteste ne isključuje ni v.d. predsjednika Upravnog odbora Saveza demobilisanih boraca Nijaz Hodžić koji navodi da vlasti nisu ispunile nijedan borački zahtjev iako su to obećale.

Predsjednik Skupštine Organizacije šehidskih porodica Nevzeta Mujčinović smatra da u pregovorima sa Vladom FBiH može da bude postignuto rješenje.

Ona navodi da su predstavnici MMF-a dali nadu boračkoj populaciji da će "pravda pobijediti", jer su priznali da naknade šehidskim porodicama i ratnim vojnim invalidima nisu javna potrošnja, nego odštete na koje se ne može uvoditi cenzus.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE