• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fejt: Ustav Kosova stupa na snagu 15. juna

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je da će "novi ustav Republike Kosova stupiti na snagu 15. juna

 Fejt: Ustav Kosova stupa na snagu 15. juna Izvor: MONDO

On je dodao da će istog dana prestati da važi Ustavni okvir koji je on odobrio.

"U ovoj zemlji postoji vlada koja je rešila da napravi svoj sopstveni ustav. Vlada Kosova je ta koja o tim stvarima odlučuje. Na UN je da izvedu svoje zaključke i da se prilagode novonastaloj situaciji", izjavio je Fejt za list "Danas".

Specijalni predstavnik EU, koji je na tu funkciju imenovan 4.
februara, naveo je da je Predlog Ustava Kosova, koji je Ustavna komisija prosledila kosovskom parlamentu na usvajanje, veoma važan za Srbe na Kosovu.

"Reč je o zakonima koji su veoma važni za srpsku zajednicu na Kosovu, jer se bave zaštitom kulturnog nasleđa Srba i zaštitom zajednica koje ovde žive. Nadam se da su svi faktoru u Beogradu, Prištini i srpskoj zajednici na Kosovu pažljivo pročitali Ahtisarijev plan, jer su ti zakoni rađeni za dobrobit srpske zajednice", naglasio je Fejt.

Na pitanje da li je pravno moguće da Ustav Kosova stupi na snagu 15.
juna, jer je Ustavni okvir dokument UNMIK-a dok budući ustav nema uporište u odlukama SB UN, Fejt je odgovorio da to pitanje treba postaviti šefu UNMIK-a Joahimu Rikeru.

Upitan šta će učiniti ukoliko UN odbiju da prihvate novonastalu situaciju i usvajanje kosovskog ustava, Fejt ponovio da i na to pitanje preciznije može da odgovori samo UNMIK.

Fejt je naveo da ne postoji nikakav kontakt sa zvaničnicima u Beogradu, koji je kategoričan da je Misija EU na Kosovu nelegalna, i dodao da je on za te kontakte otvoren.

"Upoznat sam sa zvaničnim stavom Beograda, ali i sa stavovima Vlade Kosova i drugih zemalja. Oni se razlikuju. Mi vladi u Beogradu nudimo dijalog da bismo videli kako problem može da se reši. Gospodin Havijer Solana pokušava da preko Brisela uspostavlja kontakte, a i u Beogradu imamo prijateljske zemlje koje nam pomažu. Potrebno je uspostaviti kanal da bi se videlo da smo otvoreni za saradnju", kazao je Fejt.

Na konstataciju da Beograd insistira na odluci Saveta bezbednosti UN o prisustvi misije EU na Kosovu, Fejt je rekao da je to "u redu", ali da je "Savet bezbednosti podeljen u vezi sa tim pitanjem".

"Kao međunarodni civilni predstavnik, ja se rukovodim i radim po smernicama koje je potpisala Međunarodna upravljačka grupa. Grupa zemalja, uključujući i članice G 7, koje ovde rade na razvijanju ekonomije, privrede i različitih demokratskih pitanja rešila je da prizna Kosovo", odgovorio je Fejt na pitanje šta je pravni osnov za prisustvo misije EU na Kosovu.

"Smatram da je i Ahtisarijev plan i ovo što radimo u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN", dodao je Fejt i naglasio da se svih 27 članica EU složilo da je na Kosovu potrebno prisustvo Unije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE