• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS, nakon protesta, odobrila 85.000 KM!

Oko 120 nezadovoljnih radnika fabrike sokova "Fruktona" i preduzeća "Oslobođenje" okupilo se na protestima. Vlada odobrila 85.000 KM "Oslobođenju".

 Vlada RS, nakon protesta, odobrila 85.000 KM! Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske je odobrila 85.000 KM Sindikalnoj organizaciji Novinsko-izdavačkog i štamparskog preduzeća "Oslobođenje", čiji radnici su protestovali u Banjaluci, tražeći isplatu zarađenih plata. Vlada RS ovu odluku donijela je na vanrednoj sjednici, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Radnici "Oslobođenja" organizovali su danas protest ispred zgrade Vlade RS, gdje su blokirali saobraćaj ne bi li na taj način privukli pažnju vlasti na svoje probleme.    Radnici su blokirali i ulaze u sjedište beogradskog preduzeća "Delta" u Banjaluci, u čijem je vlasništvu "Oslobođenje".

Radnicima "Oslobođenja" poslodavac duguje plate od aprila do avgusta prošle godine, kao i uplatu doprinosa, te plate za januar i februar ove godine i uplatu doprinosa, kao i isplatu dugovanja iz 2005. i ranijih godina koja je preuzeo kupac ovog preduzeća. Predstavnici Vlade RS, na sastanku sa sindikalcima "Oslobođenja" 26. maja, obećali da će naći način da u Banjaluku dođe vlasnik preduzeća radi rješavanja problema.

"Oslobođenje" je prije četiri godine preuzela "Darta trgovina" iz Banjaluke, koja je u vlasništvu beogradske kompanije "Delta DMD".

Kupac se obavezao da će na kraju privatizacionog perioda imati 290 zaposlenih, te da će izmiriti obaveze prema Fondu PIO od 530.000 KM.

Protesti i radnika "Fruktone"!

Takođe, oko 90 radnika banjalučke Fabrike sokova "Fruktona" je, zbog teškog socijalnog i materijalnog položaja, organizovalo mirnu protestnu šetnju od Trga Krajine u Banjaluci do zgrade Vlade Republike Srpskegdje su predali zahtjev Vladi da se hitno uključi u rješavanje problema u ovom preduzeću. Predsjednik Sindikalne organizacije "Fruktone" LJubomir Krečar rekao je novinarima da će radnici ovog preduzeća i sutra na istom mjestu i u isto vrijeme organizovati protestnu šetnju sa nadom da će dobiti odgovor na predati zahtjev.

"U štrajku smo od 21. maja i do danas nam se samo jednom obratio pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju RS Vid Kopanja, od čega nije bilo nikakvih rezultata", istakao je Krečar.
On je dodao da se većinski vlasnik "Fruktone" Nedeljko Popović i menadžment firme ne oglašavaju, tako da radnici nemaju drugog izbora nego da protestom izraze nezadovoljstvo, patnje i muke i da traže od aktuelne vlasti da se uključe u rješavanje njihovih problema.

"Pretpostavljam da je i organima vlasti stalo da se spasi preduzeće koje, prema licenci, već 35 godina proizvodi piće svjetski poznate kompanije `Pepsi`", dodao je Krečar.On je istakao de radnici nemaju potvrđenu informaciju da je "Fruktona" ostala bez licence, te da je pitanje da li se sistematski i smišljeno radi da uništenju i zatvaranju ovog preduzeća.

Radnici "Frukotone" traže da hitno bude riješena pitanja pokretanja proizvodnog procesa u fabrici, isplata zarađene plate za desembar 2009. godine, isplata plate za januar, februar, mart i april ove godine, isplata razlika plata za mart, april i maj prošle godine za 60 radnika, te da se poveže staž za sve radnike od 1. januara 1999. godine do danas.Banjalučka "Fruktona" početkom mjeseca ugasila je proizvodne pogone nakon što je ostala bez licence za punjenje osvježavajućeg pića "Pepsi", zbog čega njen većinski vlasnik najavljuje odlazak preduzeća u stečaj.       

Preduzeću "Fruktona" trenutno je blokiran račun, isključena voda, struja i telefoni.
(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE