• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arnaut pripremao lažne svjedoke?

Ambasador BiH u Srbiji Boriša Arnaut učestvovao u pripremi lažnih svjedoka za procese protiv Srba u Tribunalu o čemu svjedoči i dokument, javlja Srna.

 Arnaut pripremao lažne svjedoke? Izvor: MONDO

Arnaut je kao savjetnik u MIP-u BiH 28. juna 1996. godine uputio šifrovano naređenje ambasadi u Zagrebu da se Bošnjaku Sulji Huremu izda lažni pasoš sa srpskim imenom Marko Nikolić za potrebe svjedočenja u Hagu.

"U toku dana u vaše predstavništvo u Zagrebu javiće se Hurem Suljo, rođen 2. 4.1941.godine, kojem je kao svjedoku pred Međunarodnim sudom u Hagu, u cilju njegove zaštite, potrebno izdati putnu ispravu na ime Nikolić Marko", navodi se u presretnutoj šifrovanoj poruci. U dopisu se napominje i da administracija Međunarodnog suda u Hagu obezbijedila potrebne vize za njegovo putovanje u Holandiju.

Službenik Ambasade BiH u Zagrebu koji je primio ovu naredbu je Bošnjak koji još sada radi u MIP-u BiH u Sarajevu a njegov identitet poznat je Agenciji Srna.Boriša Arnaut je od ranije u medijima navođen kao odgovoran za izdavanje lažnih pasoša uglavnom mudžahedinima koji su nakon rata trebali da napuste BiH, među kojima je i najpoznatiji mudžahedinski vođa iz Bočinje Al Husin Imad, zvani Abu Hamza.

 Arnautov sin Damir Arnaut je savjetnik lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića koji je trenutno predsjedavajući Predsjedništva BiH a imenovan je za ambasadora BiH u Australiji.

Medijima je poznat po odbrani bošnjačkog ratnog lidera Ejupa Ganića koji se tereti za ratne zločine u Sarajevu 1992. godine i trenutno se pred sudom u Londonu, gdje je uhapšen u martu, vodi proces za njegovo izručenje Srbiji. Cijela porodica Arnaut vezana je za Silajdžića i njegovu stranku.

Damirova supruga Sanja Bagarić je savjetnik za medije u Silajdžićevom kabinetu, a majka Mirsada, Borišina supruga, savjetnik je u Ambasadi BiH u Vašingtonu. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE