• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi traže od Skupstine Srbije da proglasi ustav ništavnim

Predstavnici kosovskih Srba ocenili su da je Ustav Kosova koji je u sredu izglasan u pokrajinskom parlamentu za njih neobavezujući.

 Srbi traže od Skupstine Srbije da proglasi ustav ništavnim Izvor: MONDO

Oni su zatražili od zvaničnog Beograda da takavu odluku kosovskih Albanaca proglasi ništavnom.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Kosova i Metohije Marko Jakšić izjavio je Tanjugu da je donošenje Ustava Kosova nelegalan i nelegitiman čin koji ne proizvodi nikakvo obavezujuće pravno dejstvo za kosovske Srbe.

On je pozvao vlasti u Beogradu da odluku o donošenju Ustava Kosova što hitnije ponište.

"To nije u skladu sa međunarodnim pravom ali ni sa međunarodnom politikom, tako da sve pravne akte koje donosi jedna takva organizacija u vidu nelegalne pokrajinske skupštine, Srbe ne obavezuje ni u kom slučaju", rekao je Jakšić.

Mi očekujemo hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije i da poslanici takvu odluku ponište, kazao je Jakšić naglasivši da vlasti u Prištini ruši pravni poredak Srbije.

Poslanički kandidat sa liste DS-G17 Plus Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da Ustav Kosova niće imati nikakve političke ali ni pravne implikacije na Srbe u pokrajini.

Ivanović je ocenio da ni kosovski Albanci nisu imali veliku slobodu pri donošenju Ustava jer su "prepisali" ono što je stajalo kao provizorij u Ahtisarijevom planu.

"Nisam siguran da će takvo stanje ostati u narednim godinama, ali za sada sam apsolutno siguran da Srbi neće priznati Ustav a samim tim i nezavisnost Kosova", istakao je Ivanović.

Potpredsednik Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković izjavila je da određenu odgovornost za donošenje Ustava Kosova snose svi članovi srpskog pregovaračkog tima zato što srpsku javnost nisu upoznali sa tehničkim detaljima plana Martija Ahtisarija.

"Ja nisam toliko neodgovorna da kažem da Ustav Kosova niće imati nikakv uticaj na srpsku zajednicu na Kosmetu, prosto zato što živim unutar enklava koje su okružene albanskom većinom koja je takav Ustav prihvatila", rekla je ona.

Trajkovićeva je izrazila bojazan da usvajanje Ustava Kosova i nametanje rešenja mogu dovesti do destabilizacije položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

Skupština Kosova je u sredu na svečanoj, vanrednoj sednici usvojila Ustav Kosova u prisustvu međunarodnog civilnog predstavnika EU u pokrajini Pitera Fejta i predstavnika diplomatskog kora.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ocenio je da je to još jedan događaj u okviru "zaokruživanja državnosti Kosova", ističući da je ustavom posebno mesto dato "položaju pojedinca i građana Republike Kosovo po najvišim međunarodnim standardima".

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE