• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osuđeni terorista "Al-Kaide" saradnik INN-a?

Saradnik "Al-Kaide" Abdurahman Alamoudi, osuđen na 23 godine zatvora, bio je saradnik Fondacije za ljudska prava i humanitarnu pomoć iz Turske.

 Osuđeni terorista "Al-Kaide" saradnik INN-a? Izvor: MONDO

Terorista i saradnik "Al-Kaide" Abdurahman Alamoudi, koji je uhapšen 2003. godine u SAD i osuđen na 23 godine zatvora, bio je saradnik Fondacije za ljudska prava i humanitarnu pomoć iz Turske (INN), koja ima sjedište i u Sarajevu, i potpredsjednik Taibah International Aid Association (TIAA), čiji je osnivač Abdulah bin Laden, nećak Osame bin Ladena i koja je, takođe, imala kancelariju u Sarajevu, navodi se u optužnici Okružnog suda Virdžinije.

U optužnici se, uz ostale podatke koje je prikupio specijalni agent Brent Gentrup, navodi da je pregledano nekoliko dokumenata te korespondencija Alamoudija sa INN iz marta 2002. godine, koja je izuzeta iz kancelarije, dok je dokument adresiran na sjedište u Istanbulu.

"Navedeno je da se radi o primanju doniranog novca, a potpisao ga je direktor Mehmet Kosa", ističe se u optužnici.

U dokumentu od 21. januara 2001. godine zaveden je prijem 70.000 dolara od Alamoudija za IHH, navodno za humanitarnu pomoć. To je takođe potpisao direktor Mehmet Kosa.
"Specijalni agent Tod Prajs naveo je da je od Alamoudija 16. avgusta 2003. godine u Londonu oduzeto 340 hiljada dolara. Ustanovljeno je da je tada bio u kontaktu sa IHH i Mehmetom Kosom", piše u optužnici. Ustanovljeno je i da je Taibah International u novembru 1999. godine na Kosovo poslao 25.000 dolara, navodno za pomoć, dok je u junu 2000. godine tamo proslijeđeno još 10.000 dolara.
FBI je, kako se navodi, došao do tih podataka i kad je ispitao Alija Hamida el Taiba, zaposlenog u Taibah International u Sarajevu.

"Radikalne islamske organizacije Pokret za islamske reforme u Arabiji (MIRA) i Fakih 2003. godine dobili su oko milion dolara preko Alamoudija", piše u optužnici.

U optužnici SAD protiv Alamoudija navode se njegove finansijske transakcije sa Libijom, "Al-Kaidom" i Muslimanskim bratstvom, te piše da je novac za "Al-Kaidu" podizao u SAD.

Prema informacijama Vlade SAD, hapšenje Alamoudija u septembru 2003. godine bio je težak udarac za "Al-Kaidu". On je 2004. priznao i svoju ulogu u pripremanju atentata na prestolonasljednika Saudijske Arabije i trenutno služi kaznu od 23 godina zatvora. Nedavno su izraelski marinci zaustavili konvoj brodova koji su u organizaciji IHH plovili ka Gazi. Pri tome je smrtno stradalo devet lica.

Turska Fondacija za humanitarnu pomoć ili udruženje Insami DŽardim Vakfi (INN) osnovano je početkom rata u BiH, a registrovano je u Istanbulu 1995. godine. Godišnji budžet udruženja je oko 150 miliona dolara. Glavni štab te organizacije je u DŽedi, u Saudijskoj Arabiji. U Sarajevu za ovu organizaciju rade i iranski operativci. Podružnice ove humanitarne organizacije u BiH su u Teočaku, Živinicama, Banovićima, Tuzli, Kalesiji. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE