• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mujezinović: O stradalim Srbima neka brine ko hoće!

OHR je ocijenio kao razočaravajuću činjenicu što nije bilo mjerljivih rezultata istraživanja pitanja nestalih lica u Sarajevu, što je zadatak komisije, koju treba da formira Vlada Federacije BiH.

 Mujezinović: O stradalim Srbima neka brine ko hoće! Izvor: MONDO

"To pitanje je postavljeno i bivšem premijeru (Nedžadu) Brankoviću, kao i premijeru (Mustafi) Mujezinoviću. Posebna pažnja data je slučaju `Veliki park`, ali smo i dalje nezadovoljni zbog činjenice da do sada nisu postignuti značajniji rezultati. Ova obaveza neće nestati i mora biti izvršena", saopšteno je Srni iz OHR-a.

Navodeći da komisija nije formirana iako je to bilo predviđeno odlukom Komisije za ljudska prava Ustavnog suda BiH, iz OHR-a su naveli da su više puta istakli da sve odluke Doma za ljudska prava i Komisije Ustavnog suda moraju biti potpuno ispoštovane. OHR je vlastima FBiH nekoliko puta izrazio svoju bojazan zbog toga.

Iz OHR-a su istakli da je jednako neprihvatljivo da institucije BiH nisu nastavile početi posao kada je riječ o svim licima koja su stradala u Sarajevu.

"Sve vlasti u BiH moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za poštivanje ljudskih prava i postupati u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama. Zato je i izvještaj koju je sačinila Vlada Republike Srpske (RS) o Srebrenici toliko važan", smatraju u OHR-u.

Iz OHR-a navode da je Vlada RS sjednicom od 19. aprila, kada je izrazila sumnje u rezultate izvještaja Komisije RS za događaje u Srebrenici, "ponovo dovela RS u poziciju da ne postupa u skladu sa zahtjevom iz obavezujuće odluke Doma za ljudska prava, institucije koja je utvrđena u Dejtonskom sporazumu".

"U trenutku kada lideri u regionu pokazuju spremnost da to urade na nivou država, OHR smatra da je krajnji trenutak da lideri u BiH naprave korake koji će pomoći promovisanju pomirenja unutar BiH", istakli su u Kancelariji visokog predstavnika.

Ustavni Sud BiH donio je 2005. godine odluku kojom je obavezao Vladu FBiH da, putem svoje Komisije za traženje nestalih, dostavi podnosiocu apelacija - sadašnjem poslaniku SNSD-a u parlamentu BiH Slavku Jovičiću i porodicama oštećenih, sve podatke o stradanju srpskih civila u Sarajevu.

Rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženje nestalih RS Staša Košarac ranije je rekao da RS neće odustati od zahtjeva da FBiH, u skladu sa svojevremenim odlukama Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, formira komisiju za utvrđivanje istine o ratnom stradanju Srba u Sarajevu, kao što je to već uradila RS za Srebrenicu, te da očekuje da to podrži i OHR.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS najavila je moguće proteste u Sarajevu, zbog ignorantskog odnosa premijera Mujezinovića prema zahtjevu za formiranje komisije za utvrđivanje istine za stradanje Srba u Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Prema podacima beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom, u Sarajevu je tokom rata ubijeno više od 5 500 Srba.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović izjavio je danas Srni da ništa nije uradio po pitanju formiranja komisije za utvrđivanje istine o stradanju Srba u Sarajevu u proteklom ratu.

"Ništa nisam uradio po tom pitanju i neka taj problem rješava ko hoće", rekao je Mujezinović.

Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske najavila je moguće proteste u Sarajevu, zbog ignorantskog odnosa predsjednika Vlade Federacije BiH Mustafe Mujezinovića prema zahtjevu za formiranje komisije za utvrđivanje istine za stradanje Srba u Sarajevu tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Ova organizacija navodi u otvorenom pismu federalnom premijeru da je formiranje komisije Mujezinovićeva moralna i ustavna obaveza, te da on ne želi ni da odgovori na zahtjev Tima Vlade RS za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica za razgovor.

"Prisiljavate nas da ponovo, kao 10. aprila 2006. godine, organizujemo proteste porodica poginulih u Sarajevu pred zgradom Federacije BiH. Pitamo se da li je to Vaš doprinos traganju za istinom, pravdom i pomirenjem u BiH", ističe se u otvorenom pismu.

Prema podacima beogradskog Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom, u Sarajevu je tokom rata ubijeno više od 5.500 Srba.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE