• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić u Beogradu

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić sastao se u Beogradu sa predsjednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović.

 Tihić u Beogradu Izvor: MONDO

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić složili se danas da je potrebno postići kompromis i riješiti pitanja između dvije zemlje.

Đukić-Dejnaović i Tihić su kazali da istoriju treba ostaviti istoričarima i istakli da će susreti dvije strane na bazi dijaloga doprinijeti rješavanju pitanja sadašnjosti i budućnosti, a da je u tom dijalogu neophodno postići kompromis.

Predsednica srpskog parlamenta je rekla da BiH treba da bude strateški partner Srbije, ne samo politički i kao susjed, već i u oblasti ekonomije.

Tihić je kazao da "upravo razlike koje postoje treba da budu prednost".

On je prihvatio prijedlog predsjednice Skupštine Srbije da iniciraju češće susrete narodnih poslanika kako bi se intenzivirala saradnja dva parlamenta, posebno između grupa prijateljstva i stalnih odbora.

Sastanku su prisustvovali i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, navedeno je u saopštenju.

Razgovorom sa predsjednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić započeo je dvodnevnu posjetu Srbije, u toku koje će se sastati sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Tihić je u Beograd došao na čelu visoke partijske i državne delegacije, a sa srpskim zvaničnicima će razgovarati o unaprijeđenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, rješavanju otvorenih pitanja i unaprijeđenju ekonomske saradnje.

Tihić bi, kako je najavljeno, trebalo da se sastane sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova, Vukom Jeremićem i Ivicom Dačićem, kao i ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom.

Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković trebalo bi da se susretne sa premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, koji se nalazi u delegaciji iz Sarajeva, dok će ministar Dačić razgovarati sa ministrom bezbednosti BiH i potpredsjednikom SDA Sadikom Ahmetovićem.

Uoči posjete Beogradu Sulejman Tihić je izjavio da je Srbija u posljednje vrijeme učinila nekoliko pozitivnih poteza na uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa i da je strateški interes BiH dobra saradnja sa Srbijom.

"Velika je šteta što u protekle četiri godine BiH nije uspostavila bolje odnose sa Srbijom. Ti odnosi moraju biti na znatno višem nivou", rekao je Tihić za beogradske "Večernje novosti".

Tihić je naglasio da je rukovodstvo Srbije usvajanjem deklaracije o Srebrenici potvrdilo opredijeljenost za uspostavljanje bolje saradnje sa BiH.

"Posebno bih pohvalio i izjave predsjednika Tadića o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Zato posjetu Beogradu nisam uslovljavao nekim drugim stvarima", istakao je Tihić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE