• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzioneri i Socijalisti zajedno na izbore

Lideri Socijalističke partije i Partije udruženih penzionera potpisali u Banjaluci koalicioni sporazum

 Penzioneri i Socijalisti zajedno na izbore Izvor: MONDO

Lider Socijalističke partije (SP) Petar Đokić i predsjednik Partije udruženih penzionera (PUP) Ilija Stevančević potpisali su danas u Banjaluci koalicioni sporazum prema kome će na predstojeće izbore ove dvije stranke izaći sa zajedničkim listama na svim izbornim jedinicama u RS.

"Uvjereni smo da 224.000 penzionera u RS mogu presudno uticati na rezultat izbora, ukoliko prihvate naš poziv da se zajedno borimo za ostvarenje njihovih prava", rekao je novinarima Đokić.

On je dodao da će uslov ove dvije partije za ulazak u bilo kakvu koaliciju nakon izbora biti potpuno usklađivanje penzija sa platama u RS, te da će se zajednički zalagati za izmjenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i Zakona o radu.

Đokić je povodom svečanog obilježavanja prvih 17 godina SP, koje će se održati 20. juna u Banjaluci, potvrdio da će ovu stranku posjetiti i delegacija Socijalističke partije Srbije na čelu sa predsjednikom Ivicom Dačićem.

Prema riječima Ilije Stevančevića, Glavni odbor PUP-a odlučio se na ovu koaliciju nakon razgovora sa više političkih partija, jer program SP-a jednako tretira penzionere i ostale socijalne kategorije u RS.

"U predstojećoj kampanji zahtijevaćemo redovno uskađivanje penzija sa tekućim platama i njihovu isplatu u punom iznosu", rekao je Stevančević i naglasio potrebu donošenja novog Zakona o PIO, koji bi razdvojio beneficirane penzije od penzija iz rada.

On je iznio podatak da od 224.000 penzionera u RS samo 13.000 ostvaruje penziju u iznosu većem od 500 KM, i kako je rekao, ova kategorija je na nivou siromaštva i od vlasti mora dobiti više.

"Na nivou BiH mora se donijeti krovni zakon o PIO da bi se riješili problemi korisnika penzija ostvarenih u oba entiteta", poručio je Stevančević, dodajući da se ova kategorija mora osloboditi i plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Komentarišući mogućnost podrške kandidatima SNSD-a, Stevančević je istakao da njegova partija neće podržati kandidate ni vladajuće ni opozicionih stranaka dok se njihova imena ne objave.

Prema njegovoj procjeni, danas formirana koalicija na predstojećim izborima može da osvoji 35 000 glasova, od čega PUP 15 000.

"Penzioneri su kategorija koja 3. oktobra mora najmasovnije izaći na izbore i očekujem da će PUP u ovoj koaliciji osvojiti najmanje tri poslanička mandata u Narodnoj skupštini RS", poručio je Stevančević.    

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE