• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić u Srbiji: Istorija je za istoričare

Slavica Đukić-Dejanović i Sulejman Tihić složili se da je potrebno riješiti pitanja između dvije zemlje.

 Tihić u Srbiji: Istorija je za istoričare Izvor: MONDO

Đukić-Dejanović i Tihić su kazali da istoriju treba ostaviti istoričarima i istakli da će susreti dvije strane na bazi dijaloga doprinijeti rješavanju pitanja sadašnjosti i budućnosti, a da je u tom dijalogu neophodno postići kompromis.

Predsjednica srpskog parlamenta je rekla da BiH treba da bude strateški partner Srbije, ne samo politički i kao susjed, već i u oblasti ekonomije.

Tihić je kazao da "upravo razlike koje postoje treba da budu prednost".

On je prihvatio prijedlog predsjednice Skupštine Srbije da iniciraju češće susrete narodnih poslanika kako bi se intenzivirala saradnja dva parlamenta, posebno između grupa prijateljstva i stalnih odbora.

Sastanku su prisustvovali i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, navedeno je u saopštenju.

Tihić se sastao i sa srpskim ministrom bez portfelja Sulejmanom Ugljaninom.

Oni su ocijenili da delegacija BiH boravi u poseti Srbiji u "značajnom političkom trenutku" i da ona treba da podstakne dalju saradnju dvije zemlje.

"Smatramo da je ovo važan susret koji treba da bude podsticaj boljoj saradnji naših država", rekao je Tihić novinarima poslije susreta sa Ugljaninom.

"Ova posjeta je u značajnom političkom trenutku i ima vrlo veliki značaj i za stabilnost u našoj zemlji i za stabilnost u regionu", rekao je Ugljanin.

On je naveo da je danas sa Tihićem razgovarao i o izgradnji institucija kroz koje bi građani mogli da ostvare svoja prava.

"Naš cilj je da se ne vraćamo u prošlost nego da izgrađujemo mehanizme kojima ćemo obezbijediti sigurnost, saradnju i povjerenje među narodima... kako bi se izgradile institucije kroz koje bi svi građani bez mješanja sa strane mogli da ostvare svoja prava", dodao je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, na Tihićevu inicijativu je formirano koordinaciono tijelo čiji je cilj zbližavanje zemalja i poboljšanje regionalne saradnje.

Poslije susreta sa Sulejmanom Tihićem predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija i BiH zajednički u svijet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija i BiH zajednički u svijet šalju poruku da je Zapadni Balkan prostor pomirenja i stalnog mira, koji želi da bude integrisan u EU.

Tadić je, poslije razgovora sa liderom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem, kome je prisustvovao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Silejman Ugljanin, poručio da nijedan političar nema pravo da vodi računa samo o interesima svoje zemlje i naroda zanemarujući interese ostalih država i naroda u regionu.

"Ubijeđen sam da u EU možemo ponovo biti zajedno i razvijati prijateljske veze, ali do tada treba činiti korake u pravcu pomirenja", rekao je Tadić, istakavši da je Srbija, sa svoje strane, nastoji da završi saradnju sa Haškim tribunalom i tako stvori pretpostavke za pomirenje.

"Integracija čitavog regiona u EU znači da prihvatamo demokratske vrijednosti, a jedna od njih je da ljudi koji su počinili zločine moraju da odgovaraju pred sudovima", rekao je Tadić.

Predsjednik Tadić je u razgovoru sa Tihićem još jednom potvrdio da Srbija dosljedno podržava načela Dejtonskog sporazuma, a to znači i teritorijalni integritet i cjelovitost BiH.

"BiH je zemlja koju čine dva entiteta i tri naroda i sve što se predstavnici dva entiteta i tri naroda dovore u demokratskom dijalogu prihvatljivo je za Srbiju", rekao je Tadić.

Tihić, koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije, došao je u dvodnevnu posjetu Srbiji na čelu visoke partijske, ali i državne delegacije.


(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE