• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Prošlost u BiH se zloupotrebljava

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić izjavio je da je politika u BiH još opterećena prošlošću, koja se najčešće zloupotrebljava.

 Tihić: Prošlost u BiH se zloupotrebljava Izvor: MONDO

"Ta prošlost stradalačke populacije najčešće se zloupotrebljava, a priča o zaštiti nacionalnih interesa često služi kao paravan za pokriće nekih krupnih materijalnih i kriminalnih interesa. Veća je opasnost u BiH od organizovanog kriminala, nego od nacionalizma", rekao je Tihić za beogradski dnevnik "Danas".

On smatra da bi parlament BiH trebalo da donese rezoluciju kojom bi bili osuđeni zločini nad svim žrtvama rata iz devedesetih u toj zemlji, ali tek poslije rezolucije o Srebrenici.

Tihić, koji predvodi visoku delegaciju BiH u posjeti Srbiji, rekao je da su strateški interesi BiH dobri i prijateljski odnosi sa Srbijom i susjednim zemljama, kao i da treba unaprediti sve vrste saradnje - ekonomsku, kulturnu i političku.

On je rekao da za razliku od predsjedavajućeg Predsedništva BiH Harisa Silajdžića, koji je posjetu Beogradu uslovio obilaskom osuđenika Ilije Jurišića, za dolazak u Srbiju nije postavljao uslove.

"Ne treba da postoje preduslovi za saradnju i razgovore. Upravo zbog te vrste uslovljavanja, mi već četiri godine nemamo dijalog BiH i Srbije", rekao je Tihić.

On je izrazio nadu da će predstojeći jesenji izbori u BiH donijeti promjene i da će "pobjediti politika koja je manje opterećena prošlošću".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE