• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga o incidentu u Stocu

Oružane snage BiH pokrenule istragu o incidentu u Stocu kada su njeni pripadnici bili postrojeni uz hrvatsku himnu.

 Istraga o incidentu u Stocu Izvor: MONDO

Oružane snage (OS) BiH pokrenule su istragu o incidentu u Stocu kada su pripadnici OS BiH prilikom otkrivanja spomenika poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane bili postrojeni uz hrvatsku himnu.

Stručni savjetnik za odnose sa javnošću OS BiH Rade Vukelić izjavio je za današnji "Dnevni avaz" da će, ukoliko postoji odgovornost, pripadnici OS BiH snositi sankcije.

On je naveo da je da su vojnici u Stocu bili na osnovu odluke ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Selme Cikotića.

"OS BiH u ovakvim slučajevima postupaju prema posebnim procedurama, ali ne mogu predvidjeti kakav će scenario biti na ovakvim i sličnim ceremonijama", pojasnio je Vukelić.

Postrojavanje pripadnika OS BiH uz himnu Republike Hrvatske, koje se desilo ovog vikenda u Stocu, još je jedan primjer zloupotrebe vojske u političke svrhe i pokazatelj da je neophodno usvajanje jasnih pravilnika o pukovima u OS, izjavio je pomoćnik ministar odbrane BiH Živko Marjanac.


On je rekao da još nema zvanične podatke o dešavanjima u Stocu, dodajući da će incident biti istražen u okviru Ministarstva odbrane BiH.

"Pravilnikom o zastavama i himni dozvoljeno je korišćenje ratnih zastava prilikom obilježavanja nekih datuma ili svečanosti, zavisno od obilježja pojedinog puka. Jedine himne koje se smiju koristiti su one koje su usvojili parlamenti u BiH, odnosno himna BiH i himna RS", istakao je Marjanac za "Nezavisne novine".

On je naglasio da je dobio prijedlog izmjena pravilnika o pukovima OS koji je sačinila radna grupa i da ga neće prihvatiti, jer je nedorečen.

"Tu je sve nedorečeno i nije jasno precizirano gdje smiju, a gdje ne smiju učestvovati vojnici OS BiH", naveo je Marjanac.  

Zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je danas da se intoniranje himne Hrvatske prilikom otkrivanja spomenika poginulim pripadnicima HVO-a u Stocu ne može vezati za Oružane snage (OS) BiH, jer one to nisu organizovale, već je to učinio sam organizator.

"Otkrivanje spomenika poginulim pripadnicima HVO-a u Stocu organizovala su boračka udruženja, a Ministarstvo odbrane je u skladu sa procedurama odobrilo upotrebu brigade OS BiH koja slijedi tradiciju HVO-a na način kojim je to definisano", izjavila je Pendešova Srni.

Ona je dodala da je intoniranje hrvatske himne, kao himne hrvatskog naroda koja potiče još od 1832. godine, tradicija koja postoji kod Hrvata u BiH, bez obzira o kakvoj se organizaciji radi ili o kojem povodu je riječ.

"Samo intoniranje nije u organizaciji OS, već organizatora, i ja tu ne vidim nikakav problem", rekla je Marina Pendeš.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE