• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O apstinenciji žena i mladih na izborima u BiH

Uzroke apstinencije žena u političkom životu BiH moguće tražiti u ponašanju određenih žena koje sprečavaju jače učešće drugih žena u politici.

 O apstinenciji žena i mladih na izborima u BiH Izvor: MONDO

Uzrok apstinencije mladih i žena pri izlasku na izbore u BiH ne treba tražiti samo u političkim partijama nego i u odnosu te populacije u biračkom tijelu prema mladim političarima i ženama u politici, istaknuto je tokom okruglog stola kojeg je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo organizovala Fondacia "Hajnrih Bel".

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić je, tokom okruglog stola o temi "Uzroci apstinencije mladih i žena pri izlasku na izbore u BiH", naglasio da starija kategorija stanovništva ima najodgovorniji odnos prema državi, pa tako i prema izborima.

Šehić je rekao da je uzroke apstinencije žena moguće tražiti i u ponašanju određenih žena koje aktivno učestvuju u politici koje sprečavaju jače učešće drugih žena u politici.

"Tako one onemogućuju dolazak novih lica koje bi osvježile političku scenu. Takođe, postoje i političke partije koje propagiraju shvatanje da žene nisu za politiku nego sa kuću", smatra Šehić.

Ivona Letić iz nevladinog sektora istakla je da generalno mladi ljudi apstiniraju od izbora, jer smatraju da nemaju za koga da glasaju.

"Uvjerena sam da bi na predstojećim izborima 3. oktobra situacija mogla biti i drugačija. Političke stranke trebale bi više učiniti u smislu pozivanja mladih i žena da izlaze na izbore", rekla je Letićeva.

Vinka Berjan-Radovanović, predsjednica Aktiva žena SDS-a Istočne Ilidže, smatra da je generalno malo žena na izbornim listama političkih stranaka, bez obzira na zakonsku odredbu da ih treba biti 30 odsto.

"Uvjerena sam da će na predstojećim izborima biti ponuđene kvalitetnije liste sa ženama. Međutim, žene i kada izađu na izbore glasaju za muškarce i ne daju svoje povjerenje ženama", rekla je Radovanovićeva.

Predsjednica Foruma žena PDP-a Istočno Sarajevo Zdenka Marić istakla je značaj organizovanja ovog okruglog stola, navodeći da žene ne izlaze na izbore jer se ne osjećaju dovoljno ravnopravne, te da je vrijeme da se to popravi.

Okrugli sto o uzrocima apstinencije mladih i žena pri izlasku na izbore u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo četvrti je kojeg u BiH organizuje Fondacija "Hajnrih Bel".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE