• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci bi rušili spomenik papi

Bošnjaci prijete da će srušiti spomenik papi Ivanu Pavlu Drugom ukoliko on bude podignut ispred katedrale u Sarajevu

 Bošnjaci bi rušili spomenik papi  Izvor: MONDO

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić nazvao je danas terorističkim činom bošnjačke prijetnje da će biti srušen spomenik papi Ivanu Pavlu Drugom koji treba da bude podignut ispred katedrale u Sarajevu.

„Ovakve prijetnje nasiljem su razlog za pokretanje policijske istrage o otvorenoj terorističkoj prijetnji usmjerenoj protiv Hrvata i ostalih hrišćana u BiH", upozorio je Pločkinić.

Na javnoj raspravi koja je juče održana u Sarajevu nekolicima Bošnjaka, među kojima i islamski vjerski službenici, oštro se suprotstavila podizanju spomenika papi a jedan od učesnika je zaprijetio da će lično srušiti spomenik ukoliko bude postavljen.

Tema javne rasporave trebala je biti da li spomenik, za koji su odavno pribavljene sve saglasnosti, treba pomjeriti nekoliko metara bliže katedrali u centru Sarajeva.

Sekretar Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Vanja Gavran rekao je da se rasprava pretvorila u "cirkus na kojem se nisu štedile riječi i izljevi netolerancije, gotovo mržnje" i citirao neke od izjava da podizanje spomenika nije u duhu islama, da je to provociranje muslimana i na kraju da će spomenik biti srušen.

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić izjavio je kako je šokiran ovakvom reakcijom koju je ocijenio kao "udar na Katoličku crkvu, ali i na suživot u Sarajevu".

Trg ispred sarajevske katedrale idabran je za mjesto postavljanja spomenika zbog toga što je papa Ivan Pavle Drugi tokom posjete BiH 1997. godine s tog mjesta pozdravio i blagoslovio narod.

Civilni sektor Hrvata u BiH je upozorio da je spor oko podizanja spomenika papi ukazao na netoleranciju koja vlada u Sarajevu gdje se "otvoreno diskriminiše ostatak nebošnjačkog stanovništva".

U Sarajevu nakon rata živi ogromna većina bošnjačkog stanovništva i manje od 10.000 Hrvata i Srba.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE