• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranka za BiH protiv zakona o popisu

Stranka za BiH neće podržati Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

 Stranka za BiH protiv zakona o popisu Izvor: MONDO

Stranka za BiH neće podržati Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine u prvom čitanju, a Stranka demokratske akcije hoće, ali neće glasati za amandmane na ovaj zakonski akt u drugom čitanju - najavili su poslanici ove dvije stranke u raspravi o ovoj tački dnevnog reda na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata najavili su da ova stranka neće podržati zakon ukoliko on ne bude mogao biti amandmanski promijenjen.

"Ako nema amandmana nema ni zakona" - rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković.

On smatra da nije potreban član 48 Prijedloga zakona, koji se tiče provođenja Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odnosno povratka izbjeglih i raseljenih lica, jer je ta materija riješena Ustavom BiH i ustavima entiteta.

"Ko će reći kada je u potpunosti proveden Aneks sedam Dejtonskog sporazuma?" - zapitao je Živković.

Prema njegovim riječima, dijaspora će biti popisana, ali se ne može uvrštavati u ukupno popisano stanovništvo, jer to nije prema pravilima Eurostata.

Predsjednik Kluba poslanika Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović rekla je da ova stranka neće podržati principe predloženog zakona, jer insistira samo na obavezujućim principima i kriterijumima Eurostata.

Poslanik Stranke za BiH Sadik Bahtić smatra da je "ovaj zakon legalizacija genocida i etničkog čišćenja", optuživši poslanike iz SDA da podržavaju poslanike iz Republike Srpske.

Predsjednik Kluba poslanika SDA Bakir Izetbegović i poslanik Šefik Džaferović najavili su da će SDA podržati ovaj prijedlog zakona, uz Džaferovićevu napomenu da neće biti podržani amandmani.

Izetbegović je, odgovarajući na optužbe poslanika Stranke za BiH na račun SDA, pojasnio da je njegova stranka prvobitno bila protiv etno-kulturološkog izjašnjavanja, ali da u BiH ne žive samo Bošnjaci, koji su protiv toga.

Poslanik SDA Halid Genjac upozorio je da bez usvajanja ovog zakona nema odmrzavanja puta ka EU, zapošljavanja, sredstava za regionalni razvoj.

"Trebamo se potruditi da pronađemo rješenje" - poručio je Genjac.

Predsjednik Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić rekao je da "Stranka za BiH brani BiH kao što je Milošević branio bivšu Jugoslaviju".

U ime predlagača ovog zakonskog akta Radne komisije, Branko Dokić rekao je da je zakon koristan za sve građane BiH i oba entiteta.

"Zakonom ćemo se okrenuti ka budućnosti i otrgnuti od prošlosti. Dobili smo zakon u skladu sa evropskim standardima i preporukama koji uvažava i preporuke kao u zemljama sa određenim specifičnostima. Neke odredbe zakona rezultat su kompromisa" - istakao je Dokić i dodao da je usvajanje zakona u predizbornoj kampanji poruka da je moguće postići dogovor.

Opširna rasprava vođena je i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH u prvom čitanju.

Poslanik SDA Šefik Džaferović istakao je da je prije izjašnjavanja o ovom zakonu potrebno mišljenje Venecijanske komisije i naglasio da ovo pitanje mora biti jedinstveno riješeno u cijeloj BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić rekao je da ovaj prijedlog ne rješava sva pitanja i da zato Stranka za BiH neće glasati za njega.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković smatra da se pojedine odredbe ovog zakona koriste za politički obračun, te da nije potrebno stalno tražiti mišljenje Venecijanske komisije.

Kolegijum Predstavničkog doma nije postigao saglasnost o Prijedlogu zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva BiH i o Prijedlogu revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma u drugom čitanju, pa će poslanici o njima glasati u drugom krugu.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE