• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lipovcu deset godina robije za zločine

Saša Lipovac (40) osuđen je u Vrhovnom sudu na deset godina robije zbog ratnog zločina nad Bošnjacima iz sela Liskovac kod Gradiške 1993.

 Lipovcu deset godina robije za zločine Izvor: MONDO

On je proglašen krivim da je u noći između 1. i 2. avgusta 1993. godine zajedno sa Savom Veljkićem i Željkom Jovićem, koji se nalaze u bjekstvu, i Ž. S., koji koji je poginuo 2001. godine, te sa još "dvije nepoznate osobe" došao u bošnjačko selo Liskovac, gdje su na stravičan način ubili troje članova porodice Rizvanović, ranili tada četvorogodišnju M. R, te u više navrata silovali tada dvadesetogodišnju S. R.

Osuđujuća presuda bila je šok za optuženog i njegovog advokata Nenada Balabana, s obzirom na to da je drugooptuženi u cijelom postupku Dražen Nikić (36) iz Gradiške još ranije pravosnažno oslobođen svih optužbi, pišu "Nezavisne novine". Nakon ovog zločina, navodi se u optužnici, Lipovac je sa Željkom Jovićem i Ž. S. i još dvojicom ubio Eminu Turan i njenog sina Almaza.

Lipovca je 19. februara 2007. godine nakon prvostepenog suđenja oslobodilo Sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda, a nakon oslobađajuće presude banjalučko Okružno tužilaštvo uložilo je žalbu Vrhovnom sudu RS.Početkom 2008. godine na ročištu u Vrhovnom sudu RS pojavio se samo Nikić, koji je ubrzo pravosnažno oslobođen svih optužbi, dok se Lipovcu izgubio svaki trag.

Ubrzo je Vrhovni sud raspisao međunarodnu potjernicu za Lipovcem, koji je uhapšen gotovo dvije godine kasnije, odnosno u decembru prošle godine na graničnom prelazu Azerbejdžana i Gruzije, pa je početkom maja deportovan iz Gruzije u BiH, odnosno RS, a zatim sproveden u Kazneno-popravni zavod Banjaluka na Tunjicama. Nakon ovog Vrhovni sud RS je nesmetano mogao da završi drugostepeni postupak nakon kojeg je Lipovac osuđen na deset godina robije. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE