• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojnicima krave umjesto otpremnina!

Ministarstvo odbrane vojnicima kojima ove godine ističe ugovor u OS BiH umjesto 1.500 evra otpremnine nudi krave i motokultivatore.

 Vojnicima krave umjesto otpremnina! Izvor: MONDO

Više od 2.000 pripadnika Oružanih snaga BiH, koji će ove godine biti otpušteni iz vojne službe, umjesto otpremnine od 1.500 evra dobiće krave, motokultivatore i druge poljoprivredne mašine,piše današnji "Press".

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za odbranu Parlamenta BiH Slobodan Šaraba kaže da nema dileme da su otpušteni vojnici poniženi nuđenjem otpremnina od 1.500 evra koje neće ni vidjeti.

"Da je bilo volje, moglo je da se nađe drugo rješenje. Ti ljudi mogli su da budu zaposleni u drugim institucijama BiH, na različitim mjestima, a samo onima koji izraze želju za prekvalifikacijom trebalo je ponuditi to što se sada nudi svima. Neki od njih mogli su da se zaposle u organima BiH kao civilna lica, a koliko znam slobodnih radnih mjesta ima i u SIPA-i i Graničnoj policiji - ističe Šarab.

Vjerovali ili ne, ovo je plan Ministarstva odbrane za zbrinjavanje vojnika kojima do kraja 2010. ističu ugovori o angažmanu u OS BiH.

Prekobrojnima se, takođe, nudi i „stručna pomoć pri prekvalifikaciji".

Međutim, keš i obećanih 1.500 evra za otpremninu niko ne pominje!
Vojnici pred otkazom ne kriju da su toliko ogorčeni ovom više nego nepristojnom ponudom da o njoj ne žele ni da razmišljaju, a kamoli da je prihvate.

Jedan od otpuštenih vojnika, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da većina vojnika smatra da ih je Ministarstvo odbrane ponizilo i ostavilo na cjedilu, rugajući se njihovoj nevolji ponudom da uzmu krave i traktore i preko noći pređu u stočare i ratare.

"Svjesni smo da zbog godina starosti i isteka profesionalnog ugovora naš angažman u OS BiH treba da prestane. Međutim, pokušali smo da nađemo neko bolje rješenje i da ne ostanemo na ulici. Ovo što nam je ponuđeno je klasično ponižavanje jer nam se daje mogućnost da se prekvalifikujemo i bavimo zanimanjima od kojih nećemo imati koristi. Da li ćemo mi koji živimo u gradu uzeti kravu, frezu ili motokultivator i početi da se bavimo poljoprivredom? Ma, dajte molim vas, to su gluposti" , kaže ogorčeni pripadnik OS BiH.

Sagovornik "Pressa" navodi da većina otpuštenih vojnika živi u gradovima i nema nikakvih mogućnosti za prekvalifikaciju koja im se nudi, posebno za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom.

"Ne znam zašto mi ne daju pare koje sam pošteno zaradio? Šta da radim sa dvije krave ili motokultivatorom? Jedino da krave smjestim u haustor svoje zgrade i da čekam da cijena stoke skoči da bih zaradio nešto. Ali ne znam ko će da ih hrani i ko će da čisti đubre. Možda komšije" pita se ogorčeno sagovornik, ističući da je doveden pred svršen čin, jer poslije otkaza neće imati mogućnosti da prehrani porodicu.

Istovremeno, Ministarstvo odbrane ne pomišlja da promijeni svoj plan zbrinjavanja otpuštenih.
Sagovornik Pressa RS blizak MO BiH tvrdi da je program urađen u saradnji sa „Trast fondom" NATO-a pokušaj da se penzionisani vojnici OS BiH stimulišu da se prekvalifikuju. On ističe da se tim programom favorizuje i razvoj poljoprivrede.

"Riječ je o ogromnim sredstvima od oko 3,4 miliona evra, ali nijednom otpuštenom vojniku obećani iznos od 1.500 evra neće biti isplaćen „na ruke", već će dobiti podsticaj za prekvalifikaciju. Takvo rješenje izazvalo je buru negodovanja u OS BiH, i to ne samo među onima koji su zreli za „penziju", nego i među mlađima, jer i oni znaju da će uskoro doći na red za prekvalifikaciju u poljoprivrednike - kaže sagovornik Pressa RS blizak Ministarstvu odbrane BiH.

General Miladin Milojčić, načelnik Združenog štaba Oružanih snaga BiH, juče nije želio da komentariše žalbe otpuštenih vojnika na ponižavajući tretman Ministarstva odbrane prema njima. Milojčić nam je preporučio da pitanja o tom problemu pismeno uputimo Ministarstvu odbrane.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac kaže za Press RS da MO čini sve da otpuštene vojnike zbrine na najbolji mogući način.

"Ranije je postojao prijedlog da starosna granica za rad vojnika u OS BIH bude 45 godina, ali je NATO bio protiv tog rješenja. Naravno da bismo i mi voljeli da je ta otpremnina veća i da može da se realizuje i direktnim uplatama. Ipak, stanje je teško i to mora da se prihvati. Zaista će se voditi računa da ih sve zbrinemo što je moguće bolje. Ono što je sigurno jeste da će otpuštanja ići predviđenim tokom, a da će u OS BiH biti novi, mladi vojnici" kaže Marjanac.

On objašnjava da je, prema utvđenom rasporedu, prva grupa vojnika već otpuštena početkom marta. Druga bi trebalo da dobije otkaze ugovora ovih dana. Treća grupa biće otpuštena krajem avgusta, a četvrta do početka naredne godine.

"Privremeno rješenje pronađeno je za oko 700 vojnika, pa su oni ostali kao civilna lica u Oružanim snagama ili su raspoređeni na nova radna mjesta. Ostali će, nažalost, morati da dobiju otkaze - kažu u MO.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE