• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A šta kažu međunarodni posmatrači o izborima u BiH

Autor SRNA

Međunarodni posmatrači tvrde da su opšti izbori u BiH istinski konkurentni, ali da ih karakterišu podjele po etničkim linijama, te da su i dalje prisutni pravni i sistemski nedostaci.

Specijalni koordinator i vođa kratkoročne posmatračke misije OEBS-a Mavrudis Voridis, predstavljajući izvještaj na konferenciji za novinare u Sarajevu, izrazio je razočarenje što su dugoročni nedostaci u pravnom okviru prisutni i dalje jer su nedavni razgovori o reformama zaustavljeni zbog političkih neslaganja, čime se, prema njegovim riječima, narušava povjerenje u javne institucije.

Voridis je ukazao da je predstavljen veliki izbor kandidata koji su mogli slobodno da vode kamnjanju, ali i da su se više fokusirali na napad na ličnost i širenje straha nego na pružanje političkih opcija.

"Složenost i nedostatke postdejtonskog sistema davno je trebalo adekvatno razmotriti. Podstičem institucije da sada ne gube vrijeme već da odmah počnu da se bave potrebnim reformama", poručio je Voridis.

On je napomenuo da će posmatrači potpun izvještaj o sprovedenim opštim izborima u BiH objaviti 23. novembra u Helsinkiju.

Šef delegacije Parlamentarna skupštine Savjeta Evrope Dejm Čeril Gilan istakla je da je sam proces glasanja protekao mirno, a da su birači slobodno izabrali iz velike ponude stranaka i kandidata.

"Delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope žali što su izbori ponovo održani uz kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima u vezi sa diskriminacijom na osnovu etničke pripadnosti i mjesta prebivališta. Delegacija je, takođe, izrazila razočarenje jer je izborna kampanja i dalje podijeljena po etničkim linijama", rekla je Gilanova.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Peter Engel istakao je da je su održani materijalno kredibilni izbori koji će generisati rezultat.

"Pred političkim akterima u BiH sada je izazov da obezbijede korištenje rezulata u korist zajedničkog dobra, a ne pojedinačnih interesa. Pravni okvir je uglavnom pogodan za održavanje demokratskih izbora, ali ostaju već dugo prisutni neodstaci jer ustavne i izborne reforme koče politički zastoji", rekao je Engel.

On je izrazio nadu da juče sprovedeni izbore neće dobiti drugo poluvrijeme na ulici jer to ne bi bilo dobro za BiH.

Šef izborne posmatračke misije OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ Peter Tejler rekao je da su posmatrači vidjeli da su osnovne slobode ispoštovane, ali "istovremeno da postoji dugotrajan nedostatak povjerenja u institucije zemlje".

"Konačan izvještaj će istaći pozitivne aspekte ovih izbora i ponuditi preporuke za identifikovane nedostake", dodao je Tejler.

On je napomenuo da će sa svojim timom ostati u BiH dok traju žalbeni procesi kako bi nadgledao i taj aspekt izbornog procesa.

Međunarodna izborna posmatračka misija sastojala se od oko 320 posmatrača iz 43 zemlje, uključujući oko 250 posmatrača koje je ODIHR angažovao na dugoročnoj i kratkoročnoj osnovi, 30 parlamentaraca i članova osoblja OEBS-ove Parlamentarne skupštine, 18 iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, devet iz Evropskog parlamenta i osam iz Parlamentarne skupštine NATO-a.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE