• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslanička plata veća od 15 penzija

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH evropski su rekorderi po visini plata koje dobijaju u odnosu na visinu plata i penzija koje primaju građani.

 Poslanička plata veća od 15 penzija Izvor: MONDO

U istraživanju Centra za istraživanje i studije "Gea" se navodi da prosječna plata poslanika sa deset godina radnog staža u Parlamentarnoj skuštini BiH, samo po osnovu plate i paušala u 2010. godini, iznosi 5.140 KM, što je jednako iznosu od 6,6 prosječnih plata i čak 15,4 prosječne penzije u BiH, pišu "Nezavisne novine".

Plata poslanika u Parlamentu FBiH u 2010. godini iznosi 3.226 KM, odnosno 4,1 prosječnu platu ili 9,4 penzije. Bolje stanje je u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS, gdje sa platama od 2.678 KM poslanici dobijaju 3,7 prosječnih plata ili 8,4 penzija.

Da bi bilo dočarano o kolikom nesrazmjeru se radi, u istraživanju su navedeni i odnosi primanja poslanika s jedne i radnika i penzionera sa druge strane, u zemljama EU i zemaljama u okruženju, gdje se vidi da taj odnos ni u jednom slučaju ne prelazi tri puta.

U Centru smatraju da ovi podaci ukazuju na potrebu hitne reforme postojećih sistema utvrđivanja plata parlamentaraca radi dobijanja efikasnijeg, fiskalno odgovornog i dugoročno održivog sistema.

Oni navode da bi trebalo primijeniti iskustva razvijenih zemalja, gdje su plate i naknade poslanika zakonski regulisane.

Trebalo bi i utvrditi da visina plata poslanika ne iznosi više od tri prosječne plate, te ukinuti mjesečni paušal (parlamenti BiH i FBiH) i naknade za rad u komisijama i odborima, smatraj u Centru.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE