• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH: Kakav je Ešdaun, dobro smo prošli

Bivši visoki predstavnik u BiH kao vojnik učestovao u masakru nad nenaoružanim Ircima u Deriju, pa osionost u BiH ne treba da čudi.

 BiH: Kakav je Ešdaun, dobro smo prošli Izvor: MONDO

Zbog toga banjalučki dnevnik "Fokus" kaže da BiH "dobro prošla, s obzirom na to kakvog je 'diplomatu' imala za vratom".

"Fokus" napominje da se britanski premijer Dejvid Kameron nedavno izvinio za događaje 1972. godine u Sjevernoj Irskoj poznate kao "Krvava nedelja", čime je Ešdaun već dobio svojevrsnu kaznu za zločine iz prošlosti, što može očekivati i za djelovanje u BiH s obzirom na to da je Vlada Republike Srpske (RS) ranije najavila tužbu protiv njega pred britanskim pravosuđem zbog pravnog nasilja koje je provodio kao visoki predstavnik u BiH.

Član Ekspetskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala jugoistočne Evrope Domagoj Margetić kaže da Ešdaun čak i ne skriva da je učestovovao u događajima u Deriju u Sjevernoj Irskoj.

"On je učestovao u toj vojnoj akciji. Kasnije je bio oficir obavještajne službe MI6. Prije nekoliko godina objavljen je tajni popis britanskih obavještajaca po svijetu, na kojem je bio Ešdaun, kao jedan od vrhunskih operativaca MI6. Tokom zadnjih 15 godina davao je različite izjave britanskim medijima, otvoreno govoreći o učešću u vojnim operacijama u Sjevernoj Irskoj", naveo je Margetić i dodao da Ešdaunovo anagažovanje na Balkanu povlači za sobom brojne kontroverze.

Margetić ističe da je Ešdaun bio interpretator pregovora Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli BiH, smatrajući sebe ključnim svjedokom tih pregovora.

On navodi da je Ešdaun kao visoki predstavnik u BiH napravio najveću štetu u odnosima između građana, jer je bošnjački politički vrh amnestirao za zločine nad Srbima i Hrvatima, te da je samo jedne strane pravio žrtvu, dok je druge dvije svrstavao među počinioce zločina.

Nemanja Vasić, funkcioner koga je pored stotinu drugih zvaničnika i političara iz RS smijenio Ešdaun, kaže da nerado priča o proteklim godinama i da ima sreću što nije prošao kao Jeremija Starovlah, koji je nastradao u upadu NATO snaga u njegovu kuću.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić ističe da je SNSD nebrojeno puta upozoravao da predstavnici međunarodne zajednice koji su dolazili u BiH imaju problematične biografije.

Predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, s druge strane, smatra da arogantan odnos prema predstavnicima međunarodne zajednice potvrđuje komplekse unutar BiH, koji su dokaz činjenice da nismo spremni da se bavimo sami sobom.

"Za početak, potrebno nam je više poštovanja unutar BiH, pa onda i prema predstavnicima međunarodne zajednice", ističe Šehić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE