• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Perišić nije naređivao Mladiću

"Nikada nisam čuo da je Perišić bilo šta naređivao Mladiću", posvjedočio je svjedok odbrane Petar Škrbić, nekadašnji Mladićev pomoćnik.

 Svjedok: Perišić nije naređivao Mladiću Izvor: MONDO

Svjedok odbrane Petar Škrbić izjavio je na suđenju Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom da "nikada nije čuo" da je bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) naređivao komandantu Vojske Republike Srpske (VRS)Ratku Mladiću.

Škrbić je od 1994. od 1996. godine bio Mladićev pomoćnik za organizaciju, mobilizaciju i moral, pošto je 1993. kao pukovnik VJ otišao u VRS da "brani srpski narod".

General Perišić optužen je za pomaganje i podržavanje zločina nad nesrbima u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici koje su od 1993. do 1995. godine počinile VRS i Srpska vojska Krajine. Po optužnici, te armije i VJ su bile jedna oružana snaga pod kontrolom Perišića.

Svjedok, koji je prisustvovao sastancima Perišića i Mladića, rekao je da je njihov odnos bio "kompleksan".

"Odnos je bio drugarski, s izvjesnim stepenom uvažavanja, ali je s Mladićeve strane prema Perišiću ponekad bio i ignorantski i ponižavajući... Ali, znao je i Perišić da uzvrati u banalnoj komunikaciji... Ponekad su se i prisno oslovljavali, ali nisu bili bliski", opisao je general u penziji Škrbić.

Na poziv branioca Novaka Lukića da opiše odnos tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i generala Mladića, svjedok je kazao da su Milošević i Mladić imali "kurtoazan" odnos i da su "poštovali svoje uloge".

"Mladić je mislio da Milošević govori politički i da se ne postupa prema dobro prema VJ i to mu je otvoreno i rekao... Milošević je uvažavao Mladića", ocijenio je svjedok, koji je bio prisutan i na susretima Miloševića i Mladića.

U nastavku suđenja Perišiću, svjedoka Škrbića unakrsno ispituje tužilac Den Sakson.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE