• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ustavne promjene samo u okviru Dejtona

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da u BiH ne mogu da prođu nikakvi zahtjevi za ustavne promjene mimo Dejtonskog sporazuma.

 Dodik: Ustavne promjene samo u okviru Dejtona  Izvor: MONDO

Dodik je rekao da dejtonska BiH nije problem, a da svaka druga BiH jeste i da je za RS Dejtonski sporazum najbolje što je ponuđeno srpskom narodu na tom prostoru.

"Nismo zainteresovani za dalje ustavne promjene, a ja kao čovjek od politike nikada neću prestati da se zalažem za RS. Uvjeren sam da će mi u tome tome pomoći i Srbija jedan od garanata Dejtonskog sporazumna", rekao je Dodik na prijemu povodom 17. godišnjice od osnivanja Socijalističke partije (SP) u Banjaluci.

On je rekao da će se zalagati da one promene Dejtonskog sporazuma koje su "izdejstvovali stranci budu preispitane u dogledno vreme".

"Mi podržavamo Dejtonski sporazum i želimo da se vratimo njegovim izvornim principima. Mi smo legalisti i u tom pogledu nikakvi zahtevi za ustavne promene mimo Dejtona u BiH ne mogu da prođu", rekao je Dodik.

Lider SNSD je poručio da RS nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i da će u tom pogledu pratiti Beograd.

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić rekao je da će ova partija, čiji su predstavnici učestvovali u stvaranju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH 1995. godine, učiniti sve za opstanak i očuvanje RS, čiji je garant Srbija.

On je rekao da je za SPS u okviru ustavnih promjena u BiH, prihvatljivo sve ono što se dogovore dva entiteta i sva tri naroda u BiH.

"SPS igra novu ulogu na političkoj sceni Srbije, i vreme je da postavimo temeljne osnove za novi politički početak, zalažući se za socijalnu pravdu, koje nema bez ekonomskog razvoja", rekao je Dačić na današnjem prijemu upriličenom povodom 17. godišnjice osnivanja Socijalističke partije (SP) u Banjaluci.

On je dodao da se SPS zalaže za očuvanje Kosova i Metohije u Srbiji i očuvanja jedinstva Srbije.

Predsjednik SP Petar Đokić rekao je na današnjem prijemu da su najteža vremena i pritisci ostali iza RS, a da su danas njena pozicija i položaj u BiH čvrsto zaštićeni međunarodnim ugovorima, prije svega Dejtonskim sporazumom.

"Činjenica da je Srbija garant tog sporazuma dovoljno govori o stabilnosti našeg ustavnog položaja u okviru BiH", rekao je Đokić pozdravaljajućiu goste na prijemu u Banjaluci.

On je izrazio uvjerenje da će lider SNSD-a Milorad Dodik na predstojećim izborima biti predsjednik RS, jer on, kako je rekao, uliva povjerenje svih građana Srpske i sigurnost da niko nikada neće uspjeti u namjeri da nametne bilo kakava rješenja koja bi ugrozila RS i njene građane.

"Kao i do sada ostajemo čvrsto u kolaiciji sa Dodikom i SNSD okupljeni oko tog jednog, ali svetog cilja da nastavimo zajedno gradimo i razvijamo RS kao najbolji dio BiH", rekao je Đokić.

Povodom obilježavanja godišnjice SP, čestitke su uputile visoki zvaničnici RS i FBiH, a prijemu su prisustvovali i predstavnici DNS-a i ministar prosvjete Srbije Žarko Obradović.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE