• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Policija pomjerila migrante, ima povrijeđenih

Autor mondo.ba

Policija je rastjerala migrante sa graničnog prelaza Maljevac i vratila ih 100 metara od mosta koji je granica između BiH i Hrvatske, a povrijeđene su najmanje tri osobe, među kojima je pripadnik Granične policije BiH.

Klix.ba javlja da je došlo do naguravanja među migrantima, ali i sa Graničnom policijom BiH usljed premještanja šatora koje su migranti tokom dana postavili između teritorija BiH i Hrvatske.

Šatori su prisilno pomjereni stotinjak metara od mosta na kojem je hrvatska policija kreirala kordon zbog činjenice da pojedini migranti predmetima gađaju hrvatske policajce.

Nekoliko stotina migranata nalazi se u blizini graničnog prelaza Maljevac, između Hrvatske i BiH, a večeras su podigli šatore i naložili desetak vatri na prostoru između dvije granice. Hrvatska policija postavila je i vodene topove.

Granica je i dalje zatvorena, a, s obje strane, stoji više kamiona koji čekaju da pređu, dok migranti uzvikuju "Border, border, granica, granica!".

Iz Granične policije BiH je rečeno da do sada nije bilo primjene sile, a pregovorima se migranti pokušavaju ubijediti da se vrate na lokacije odakle su došli kako ne bi bilo primjene sile.

"U svakom slučaju, granični prelaz će biti osposobljen za saobraćaj", kažu u Graničnoj policiji.

I pored oprečnih informacija koje dolaze sa granice između BiH i Hrvatske o povrijeđenim osobama, u Graničnoj policiji BiH kažu da nema povrijeđenih, a zabilježen je jedan incident.

"Nije bilo povrijeđenih policijskih službenika niti migranata na međunarodnom graničnom prelazu niti u blizini", kaže Sanela Dujković, portparolka Granične policije BiH u izjavi za Mondo.

Ona objašnjava da je grupa od oko 250 migranata, koji su prenoćili u blizini granične linije BiH i Hrvatske, oko 10 sati jutros uspjela da se probije i pomjeriti bliže međunarodnom graničnom prelazu Velika Kladuša/Maljevac.

"Tokom tog njihovog prodora bilo je naguravanja, ali nije bilo upotrebe sile niti od strane službenika niti od strane migranata. Nijednog trenutka nije bilo hitnih medicinskih intervencija što se tiče grupe migranata na području pomenutog graničnog prelaza. Zajedno sa pripadnicima MUP HR oni su spriječeni da dođu do graničnog prelaza. To je zajedničkla kontaktna tačka, a prelaz je na teritoriji Hrvatske. Migranti se nalaze na mostu ispred prelaza, a na teritoriji BiH. Dio njih se odvojio i sjeo zbog čega je trenutno onemogućen saobraćaj", kaže Dujkovićeva.

Granična policija je u skladu sa mogućnostima na to mjesto rasporedila dodatan broj službenika, ali i dalje im nedostaje brojnost.

"Znate već da smo malobrojni za ovakvu vrstu situacije kakva je bila jutros. Imamo određen broj službenika prekomandovan na sjeveroistok i istok gdje se sprečava ulazak migranata", navode u GP BiH.

Portparolka Granične policije je potvrdila da je jedan migrant pokušao sam da se povrijedi, ali da je spriječen u toj namjeri. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE