• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođeno preuzimanje kontrole neba

Pripreme za preuzimanje kontrole neba nad BiH od Srbije i Hrvatske i probni rad biće odgođeni zbog problema sa uvezivanjem i reakcijama sistema.

 Odgođeno preuzimanje kontrole neba Izvor: MONDO

Preuzimanje je bilo je planirano početkom jula, rekao je zamjenik generalnog direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH Marinko Šimunović.

"Vidjećemo još šta ćemo da uradimo u budućem periodu, ali ne možemo da potvrdimo da će sve biti završeno u predviđenom roku. Vjerovatno će sve biti odgođeno za početak septembra", rekao je Šimunović za "Glas Srpske".

On je pojasnio da je cijela procedura komplikovanija nego što se očekivalo jer su sistemi na različitim lokacijama, a poslije provjere sistema predstoji niz drugih aktivnosti koji obuhvataju obuku kontrolora i uspostavljanje institucije koja će biti zadužena za kontrolu neba.

"Kada to bude završeno, potrebno je otići u Beograd i Zagreb i dogovoriti se kada će biti početak preuzimanja kontrole i da li su sve obaveze usklađene", naveo je Šimunović.

On je dodao da je neophodna provjera mreža, funkcionisanja veza između Banjaluke i Sarajeva i isturenih lokacija na kojima su radarski i radijski uređaji, radio-opreme, govorne komunikacije i svega onoga što će sistemu omogućiti pružanje usluga kontrole.

BiH godišnje gubi milione maraka zbog toga što nema kontrolu nad nebom.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE