• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kanađani traže novu isporuku oružja iz BiH

Kanadska kompanija "Kajina longbranč difens sistem" zatražila je od Ministarstva odbrane BiH da nađe način da joj bude isporučena borbena tehnika.

 Kanađani traže novu isporuku oružja iz BiH Izvor: MONDO

Izvršni direktor ove kompanije Kristofer Bakster zna da se ta oprema  nalazi u Bihaću.

U povjerljivom pismu koje je Bakster 7. juna uputio šefu odsjeka za održavanje u sektoru za logistiku Ministarstva odbrane BiH Amiru Odobašiću, pojašnjava se da ovo oružje traže u zamjenu za oružje koje su ranije kupili od Ministarstva odbrane BiH, a koje je uništeno i nikada im nije isporučeno.

"Kad smo posljednji put kupili mitraljeze od Ministarstva odbrane kupili smo 512 jugoslovenskih mitraljeza M-53 `šarac` i šest njemačkih MG-34. M-53 su bili uspješno otpremljeni u Englesku, međutim šest MG-34 uništili su Ministarstvo odbrane ili SFOR i još nismo dobili nikakvu zamjenu za to", navodi se u Baksterovom pismu u koje je "Glas Srpske" imao uvid.

Izvor "Glasa" iz Oružanih snaga BiH kaže da je iz dopisa koji je upućen lično Odobašiću jasno da je riječ o tajnim kanalima, da se od njega traži povjerljiva osoba sa kojom bi se kontaktiralo u daljim akcijama kada je riječ o oružju.

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac navodi da se, ako nije riječ o nekim starim ugovorima koje je potpisivalo federalno Ministarstvo odbrane i koji nisu realizovani, zaista radi o sumnjivom poslu.

"Da je sve legalno onda bi ovaj zvaničnik trebalo da se na transparentan način obrati Ministarstvu odbrane, a ne jednom čovjeku. To što u ovom pismu traži povjerljivog čovjeka za dalje aktivnosti na prodaji oružja ukazuje da je riječ o nelegalnim rabotama što će inspekcijski organi svakako morati da razjasne", rekao je Marjanac.

Ista kanadska kuća prije dvije godine je od BiH tražila da joj budu isporučene "strijele", iako je riječ o oružju koje je trebalo da bude potpuno uništeno još 2002. godine.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE