• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslije izbora, novi pritisci na BiH

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić očekuje da će nakon izbora krenuti novi talas pritisaka za ustavne promjene u BiH

 Poslije izbora, novi pritisci na BiH Izvor: MONDO

"Ako dobijemo slabu i posvađanu vladu, Republika Srpska će sigurno kao slab čamac na vjetru biti u većoj opasnosti. Na unutrašnjem planu treba i dalje stvarati još bolje pravno okruženje i nastaviti razvojne projekte, a za to je preduslov stabilnost i politička snaga. Opasnost u narednom periodu može doći od dijela vanjskog faktora, ali još veća od slabe, nesposobne i posvađane domaće vlasti" - upozorava Radojičić. On je podsjetio da je vlast u Srpskoj uspješno prebrodila politička i ustavna iskušenja u prošle četiri godine. "Sjetite se samo `aprilskog paketa`, `butmirskog paketa`, reforme policije, nametnutih odluka OHR-a... Kroz sve to smo vrlo uspješno prošli i sačuvali sav kapacitet Republike Srpske" - ističe Radojičić  za "Čelinačke novine".

Prema njegovoj ocjeni, ovaj saziv parlamenta Srpske je najefikasniji, ali ujedno i najstabilniji. "Ako ga poredimo sa prethodnim sazivima niz je razlika. U svim prethodnim sazivima skupština je sporije radila zbog nestabilnih političkih odnosa, slabih koalicionih vlada i čestih međusobnih sudara koalicionih partnera. Većina koju je Savez nezavisnih socijaldemokrata u ovom sazivu imao, te stabilan odnos sa partnerima iz DNS-a i SP-a, omogućili su stabilnost i dali uslove za efikasan rad, reforme i donošenje krupnih odluka, nismo bili taoci trgovine među političkim strankama koje su često blokirale ranije sazive parlamenata" - objašnjava Radojičić. 

On smatra da "čak i najbolje odluke ili rezultate neki opozicionari nastoje da dovedu u pitanje, izvuku krivi zaključak ili izmanipulišu".
 "Žao mi je što nema više osjećaja za opšti interes, da se na više tačaka susreću opozicija i pozicija. Pogotovo je polarizovana  atmosfera odlučivanja u predizbornim vremenima. Predizborne čarke u skupštini počele su još prošle jeseni iako su izbori tek u oktobru ove godine  godine i u takvim okolnostima se isključivo traže razlike, a ne zajednički interes. Iz razloga sitnog dobitka dovodi se u pitanje sve: od Ustava do Poslovnika. To za opšti napredak nije dobro" - upozorava Radojičić.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE