• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vilson: Rat u Sarajevu bio gori nego u Libanu

Svjedok Haškog tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću rekao je da je intenzitet borbi u Sarajevu bio jači nego u južnom Libanu.

 Vilson: Rat u Sarajevu bio gori nego u Libanu Izvor: MONDO

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić dokazivao je danas pred Haškim tribunalom da "krizu u BiH koja je dovela do rata nisu generisali Srbi" i da je muslimanska strana bila ta koja je u istočnoj BiH počela etničko čišćenje.

Svjedok Tužilaštva, penzionisani australijski general Džon Vilson, ukazao je da je postojala veza sa sukobom u Hrvatskoj, poslije čijeg su izbijanja izbjeglice otišle u BiH i Srbiju.

"Dobijali smo obavještenja o kampanji da se istjeruju muslimani iz istočne Bosne. Ukupno stanje je bilo složeno", rekao je Vilson, koji je od marta do kraja juna 1992. godine bio šef vojnih posmatrača UN u Sarajevu.

Opisujući situaciju u Sarajevu, Vilson je rekao da je "intezitet borbi u gradu bio jači nego u južnom Libanu", gdje je on takođe bio u službi.

"Muslimanske snage imale su malo minobacača i artiljerije. Srpske snage imale su najmanje 200.000 cijevi koje su se mogle koristiti protiv grada, a snage Predsjedništva BiH desetak", rekao je Vilson.

On je rekao da je Vojska Republike Srpske u proleće 1992. godine "neselektivno, neproporcionalno i nasumično granatirala Sarajevo".

Na Karadžićevo pitanje optuženom da li zna da se on zalagao za zaštitu civila, Vilson je odgovorio da Karadžić nikada nije negirao etničko čišćenje i da nije preduzeo ništa da se ono spriječi.

"Ili ste govorili da su vas izazivali, ili da su u pitanju srpski interesi. Bilo je pojedinačnih istupa s ciljem zaštite civila, ali opšte pravilo je bilo da vodite operacije u odbranu srpskog naroda i srpske Republike", dodao je Vilson.

Prema njegovim riječima, stav Predsjedništva BiH bio je da hoće da vide integrisanu zajednicu, koja može da živi zajedno.

"Stav političkog rukovodstva bio je da hoće da zadrže BiH kao višenacionalnu zajednicu", rekao je Vilson.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE