• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političke igre oko rafinerije "Brod"

Bošnjački lideri donošenje odluke o kvalitetu tečnih naftnih derivata vežu sa imenovanjima u državnim upravama i agencijama, pišu "Nezavisne".

 Političke igre oko rafinerije "Brod" Izvor: MONDO

Nedonošenje odluke u Savjetu ministara BiH o kvalitetu tečnih naftnih derivata, kojom bi Rafineriji u Brodu bila omogućena prodaja benzina po sadašnjem kvalitetu do modernizacije linija, bilo bi potpuno neopravdano i odgovaralo bi samo uvozničkom lobiju, upozoravaju iz brodske Rafinerije.

Ova odluka još nije došla na Savjet ministara pošto bošnjački lideri pokušavaju da njeno donošenje vežu sa imenovanjima nekoliko čelnih ljudi u državnim upravama i agencijama, pišu "Nezavisne novine".

Slavko Šćepanović, prvi zamjenik direktora "Optima grupe", koja je zadužena za poslovanje Rafinerije, kaže da Rafinerija dizel gorivo, što čini 70 odsto njene proizvodnje i potrošnje u BiH, već proizvodi po evropskim standardima i da je preostalo još da podigne ekološki kvalitet benzina kako bi zadovoljila te standarde, što smatra da će biti učinjeno prije planiranog roka.

On je demantovao tvrdnje pojedinih političara da Rafinerija ne može izvoziti gorivo zbog slabog kvaliteta, navodeći da ova rafinerija izvozi dizel u susjedne zemlje koje su propisale izuzetno stroge propise i standarde u zaštiti svog tržišta.
Duško Bogdanović, energetski analitičar, kaže da se ne smije dozvoliti da procedure i političke igre guše privredni kapacitet koji je od značaja za cijelu BiH.

"Kod nas je sve ispolitizovano i, nažalost, nema spoznaje šta su vitalni kapaciteti za BiH", ocijenio je Bogdanović. On smatra da bi Vlada Republike Srpske i Rafinerija u ovoj fazi možda i mogle da prevaziđu eventualnu opstrukciju iz Sarajeva, jer bi tržište RS gotovo samo moglo da "proguta" proizvodnju benzina brodske Rafinerije, s tim da bi se uz neki politički dogovor dio viškova mogao izvesti u Srbiju.
Ipak, on procjenjuje da bi to bilo loše rješenje za sve u BiH, pogotovo ako se zna da Rafinerija zapošljava direktno 1 500 radnika i oko 2 000 indirektno.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, iz BiH je za prvih pet mjeseci izvezeno dizela u vrijednosti od oko 21 milion KM i lakog lož-ulja za 14 miliona KM.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, rekao je da je početkom rada Rafinerije u Brodu počelo da se bilježi značajno opadanje uvoza goriva, dok je, sa druge strane, BiH postala izvoznik naftnih derivata. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE