• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osumnjičeni za ratne zločine prijetio tužiocu BiH

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda da produži pritvor Zulfikaru Ališpagi,zbog saznanja da sprema atentat na Vesnu Budimir, tužiteljku u ovom predmetu.

 Osumnjičeni za ratne zločine prijetio tužiocu BiH Izvor: MONDO

Kako prenosi BIRN Džastis riport, tužilac Ibro Bulić je rekao da je produženje pritvora potrebno, jer postoji realna i evidentna opasnost da bi Zulfikar Ališpago mogao pobjeći u Srbiju, čije državljanstvo posjeduje, te da bi na slobodi sigurno vršio uticaj na svjedoke i saučesnike.

Bulić je rekao da agenti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) imaju saznanja da osumnjičeni priprema atentat na Vesnu Budimir, koja je glavna tužiteljica u ovom predmetu.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, navodeći da ne postoje ni osnovni uslovi da bi Ališpagi bio produžen pritvor, a da su navodi o eventualnom planiranju ubistvu tužiteljice Budimir "neodgovorni i bez argumenata".

Zulfikar Ališpago zvani "Zuka", bivši komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), osumnjičen je za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjenih 16. aprila 1993. godine, prilikom napada na selo Trusina kraj Konjica, kada je ubijeno 19 civila i tri vojnika Hrvatskog veća odbrane (HVO).

Ališpago je uhapšen 1. februara ove godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo je optužnicu, koja je 15. juna upućena Sudu na potvrđivanje.

Tokom ročišta Sudu se obratio i osumnjičeni Ališpago, koji je kazao da se srbijanskog državljanstva davno odrekao, te da mu ne pada napamet da bježi u zemlju protiv koje je ratovao.

Odbrana je zatražila da osumnjičeni bude pušten uz jamstvo, te je ponudila hipoteku na stan, kuću i 200.000 KM kao garanciju da neće pobjeći.

Tužilaštvo BiH se nije složilo sa ovim prijedlogom, a Sud će o svemu odluku donijeti naknadno.


(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE