• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska donosi svoj zakon o imovini

Republika Srpska odlučila se na donošenje zakona o imovini nakon stalnih opstrukcija predstavnika Federacije BiH da bude riješeno pitanje imovine BiH.

 Srpska donosi svoj zakon o imovini Izvor: MONDO

Ovo je za "Euroblic" izjavio ministar pravde RS Džerard Selman, koji je ovaj zakon juče uputio u proceduru.

Selman je istakao  da bi početkom jula pred Narodnom skupštinom RS trebalo da se nađe zakon koji predviđa deblokiranje imovine koja se odlukom OHR-a nalazi pod zabranom raspolaganja.

"Ako deblokiramo imovinu i kažemo da je to imovina entiteta RS i lokalnih zajednica u RS, i dalje se ostavlja mogućnost da dio te imovine RS ustupi na korišćenje BiH, ako je potrebno", istakao je Selman.

Selman je rekao da nije realno očekivati da će  pitanje vojne imovine biti riješeno do septembra, što je jedan od uslova iz Akcionog plana za članstvo u NATO. "Za nas nije sporno da Oružane snage BiH koriste tih 69 lokacija, ali nema knjiženja na BiH. Znači, samo pravo raspolaganja do onog momenta do kada je to perspektivna vojna imovina. Kada više ne bude imala taj status, po automatizmu pripada entitetima, odnosno gradovima i opštinama na čijem se području nalazi", naveo je Selman.

On je dodao da predstavnici  NATO-a nijednog momenta nisu govorili o pravu vlasništva, već da je njihov standard nesmetano korišćenje i posjedovanje određene imovine na teritoriji BiH za potrebe Oružanih snaga BiH.

Selman je za "Glas Srpske" rekao da je na osnovu zaključaka Vlade RS uputio dopis predstavnicima Ustavnog suda BiH u predmetu "Alijagić" i da se on treba naći na dnevnom redu iduće sjednice.

"Želimo da se ovaj predmet okonča u Ustavnom sudu BiH, jer smatramo da Alijagići nemaju nikakvo pravo na nadoknadu štete", rekao je Selman.

Ustavni sud BiH je usvojio apelaciju Saliha i Muamera Alijagića iz Trebinja, ostavivši tako na snazi presudu Okružnog suda iz 2004. godine, što znači da su opština Trebinje i Vlada RS obavezne da na ime ratne odštete Alijagićima isplate dodatnih pet miliona KM. Alijagići su tužili 1999. godine RS, opštinu Trebinje i preduzeće ''Metalac'' radi naknade štete za mašine i repromaterijal koji su ratne 1993. godine oduzeti iz njihovog pogona.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE