• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjaci "ruše" rafineriju Brod?

Bošnjački ministri mogli bi usloviti produženje Odluke o kvalitetu tečnih goriva pristankom srpskih ministara da produže mandat Kemalu Čauševiću.

 Bošnjaci "ruše" rafineriju Brod? Izvor: MONDO

Dovođenje u pitanje produženja Odluke o kvalitetu tečnih goriva i naftnih derivata, koju bi Savjet ministara BiH trebalo da donese kako bi Rafinerija u Brodu mogla nastaviti s prodajom goriva, jeste politizacija pitanja i to od zvaničnika koji ne misle dobro za BiH - rekao je predsjedavajući Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj parlamenta BiH Zoran Koprivica.

Odluka o kvalitetu tečnih goriva i naftnih derivata, koju je ranije donio Savjet ministara BiH, ističe 30. juna, a zahtjev za produženje te odluke već je upućen na adresu Savjetu ministara BiH.

Komentarišući neke spekulacije da bi bošnjački ministri mogli usloviti davanje saglasnosti na ovu odluku, pristankom srpskih ministara da produže mandat Kemalu Čauševiću, direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ali i direktorima nekih drugih agencija na nivou BiH, Koprivica je rekao da je smiješno povezivati imenovanje direktora u pojedinim agencijama sa suštinskim ekonomskim projektima od kojih zavisi ekonomska budućnost zemlje - piše  "Fokus".

"Uzaludno je trošiti riječi, jer pojedinci misle da ne moraju birati sredstva u ostvarenju političkih ciljeva", naveo je Koprivica.

On je dodao da u situaciji kada BiH grca u teškoj situaciji ne bi smjelo da se politizuje pitanje rada Rafinerije u Brodu.

"Zahvaljujući Vladi RS i Ruskoj Federaciji imali smo veliku investiciju koja je udvostručila iznos stranih investicija u 2007. i 2008. godini. Budžet BiH se puni mnogo više nego ranije, pa je neshvatljivo da su pojedinci toliko neodgovorni pa pokušavaju politizovati to pitanje. Neshvatljivo je prigovarati na taj način, jer ti ljudi očito ne žele dobro ni sami sebi", rekao je Koprivica, navodeći da vjeruje da će Savjet ministara BiH, ipak, donijeti ispravnu odluku.

Slavko Šćepanović, prvi zamjenik direktora Optima grupe, kaže da je ubijeđen da će Savjet ministara BiH produžiti odluku o kvalitetu tečnih goriva, jer ne postoji nijedan tehnički, ekonomski ili finansijski razlog da se to ne desi.

Odgovarajući na pitanje šta bi značilo ukoliko izostane donošenje odluke, Šćepanović je rekao da nisu radili ekonomske analize o tome, ali bi to svakako podrazumijevalo zaustavljanje proizvodnje do modernizacije.

"Vjerovatno bi bilo otpušteno 1.600 radnika, koji bi se mogli zaposliti tek za tri godine kada se taj posao završi. Na ovom nivou prerade radimo sa gubicima, pa ne znam da li bi oni bili veći kada uopšte ne bi radili. To bi BiH ponovo uvelo u apsolutnu zavisnost od uvoza, cijene goriva bi porasle jer sve analize pokazuju da je gorivo jeftinije od kada radi Rafinerija u Brodu. Jeftiniji su domaći, ali i uvozni derivati, jer postoji konkurencija", rekao je Šćepanović.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, smatra da odluku ne bi trebalo produžiti ukoliko Rafinerija u Bordu ne može ispuniti ekološke standarde.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE