• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gul otvorio Samit šefova vlada i država

Turski predsjednik Abdulah Gul otvorio je u Istambulu samit šefova vlada i država zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

 Gul otvorio Samit šefova vlada i država  Izvor: MONDO

Gul je u svom govoru na početku sastanka u palati "Ćiragan" u Istambulu istakao da je Balkan neodvojivi dio Evrope i da je Turska odlučna u namjeri da članstvom u EU "kruniše" zajedničke vrijednosti, koje dijeli sa zemljama tog regiona.

"Uvjeren sam da će se naši putevi ukrstiti pod okriljem EU. Mi smo odlučni u namjeri da idemo ka tom cilju", istakao je Gul liderima iz 12 članica zemalja SEECP.

Turski predsjednik očekuje da će zemlje jugoistočne Evrope proširiti čvrstu podršku kandidatima na njihovom putu ka punopravnom članstvu u evropskom bloku, te da će izbjegavati poteze koji će ometati pristupni proces EU.

Prema njegovim riječima, potrebno je da Balkan ponovo postane "dom zajedničkog poštovanja i tolerancije kao što je to nekada i bio."

Gul je naglasio da su zemlje članice SEECP tokom protekle godine bile svjedoci brojnih međusobnih posjeta lidera, što snažno potvrđuje orijentaciju ovog regiona ka evopskim i evroatlantskim integracijama.

On je izrazio uvjerenje da je najveći korak ka tom cilju bilo usvajanje rezolucije o Srebrenici u parlamentu Srbije.

"Nije lako prevazići traumu uzrokovanu ratnim dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji ali smo ohrabreni činjenicom da nove generacije sa velikom nadom gledaju u budućnost. Moramo da dokažemo da nas naše različitosti čine bogatijim i ujedinjenijim. Moramo da dokažemo da možemo da učimo na lekcijama iz prošlosti ne sukobom i neprijateljstvima već prijateljstvom, solidarnošću i saradnjom", rekao je Gul.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je u Istambulu da je BiH ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima sa EU i da očekuje pozitivnu odluku o ovom pitanju nakon optimističnih izjava zvaničnika tokom nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu pod nazivom "EU - zapadni Balkan".

"Strateški ciljevi BiH su članstvo u NATO i EU'', rekao je Silajdžić na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji je danas održan.

Silajdžić je istakao da su mir i stabilnost važni, ne samo za BiH nego i za cijeli region, a da je NATO "krov za stabilnost", saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je u Istambulu, na samitu jugoistočne Evrope, da EU mora bez okolišanja da poruči da li je spremna da u svoje okrilje primi sve države regiona zapadnog Balkana, i da iskreno pomogne da se taj cilj i ostvari.

"EU mora iskreno i bez okolišanja da kaže da želi da integriše čitav region zapadnog Balkana i da li je spremna da na najpraktičnije načine pomogne da se ispune kriterijumi postavljeni pred države regiona", rekao je Tadić na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

On je rekao da samo kada čitava jugoistočna Evropa bude integrisana u EU, obećani mir, nagoviješten okončanjem hladnog rata, moći će zaista da počne i da će samo tako biti "zatvorena knjiga strašne dekade" koju su obilježili građanski ratovi, etničko čišćenje, izbjeglice i raseljeni.

"Svi imamo rezerve, ali se sa njima suočavamo, ne dopuštamo da one budu izgovor da ne činimo ništa...Srbija očekuje da pozitivna atmosfera i poruke sa nedavno održanog samita u Sarajevu budu pretočene u delo", rekao je Tadić.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Tadić je ponovio da Srbija nikada, i ni pod kojim okolnostima, neće ni implicitno ni eksplicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i da je po tom pitanju srpski narod potpuno ujedinjen.

Samit SEECP u Istanbulu okupio je predsjednike i premijere 11 država članica te regionalne inicijative, kao i predstavnike brojnih međunarodnih institucija i organizacija.

Članovi Procesa saradnje su pored Turske, koja je predsedavajuća, i Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Grčka, Makedonija, Moldavija, Rumunija.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE