• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum omogućava dogovor o granici

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ministar finansija Crne Gore Igor Lukšić potpisali su Sporazum o saradnji na poslovima u oblasti geodezije.

 Sporazum omogućava dogovor o granici Izvor: MONDO

Taj Sporazum će omogućiti postizanje dogovora o međudržavnoj granici.

Potpisivanjem Sporazuma potvrđeno je da zemlje u regionu imaju visok stepen povezanosti koja iziskuje stalno dogovaranje i sporazumijevanje.

"S ciljem postizanja evropskih standarda, ova saradnja omogućiće da obje države postignu dogovor i usaglase aktivnosti na utvrđivanju međudržavne granice, što je jedan od uslova evropske integracije. Raduje nas da po ovom pitanju nema nikakvih problema i da ćemo, vjerovatno, u najskorije vrijeme taj posao privesti kraju", istakao je Nović na konferenciji za novinare.

On je dodao da se Sporazumom utvrđuju zajednički interesi na saradnji u pripremi i realizaciji projekata iz oblasti osnovnih geodetskih radova, premjera državne granice, uspostavljanja i korištenja mreža permanentnih stanica, kartografije, katastra nekretnina i uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka.

Nović je objasnio da se ovim sporazumom omogućava razmjena informacija i iskustava u pogledu zakonske regulative, obrazovanja kadrova geodetske struke i drugih poslova radi stvaranja što boljih uslova za istupanje ka evropskim pristupnim fondovima koji će pomoći reformu oblasti geodezije i njen napredak.

Crnogorski ministar je naglasio da je oblast geodetske saradnje veoma važna komponenta kada je u pitanju stvaranje uslova za kvalitetno upravljanje zemljišnom administracijom.

"Ulaganja u kvalitetnu zemljišnu administraciju podstiču ekonomski razvoj i važna su komponenta antikoruptivne politike. Ovakvim sporazumima i drugim oblastima saradnje u ovoj oblasti dodatno doprinosimo našim ciljevima", istakao je Lukšić, koji je i potpredsjednik crnogorske Vlade.

On je posebno naglasio dosadašnji rad međudržavne komisije na utvrđivanju granice, navodeći da je učinjeno dosta posla koji bi, kako očekuje, uskoro trebao biti okončan.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE